marți, 28 ianuarie 2014

Recrutul, sau everything is a test


Recrutul, incredere, deceptie, tradare, in CIA nimic nu este ceea ce pare, iata deviuza sub care trebuie vazut filmul ce-i are ca protagonisti pe Collin Farell, irlandezul ce-si intra bine in jocul unui NOC James Clayton, novice in CIA si recrutorul Walter Burke, o deviza ce-i nu tocmai identitatea din buletin a lui Al Pacino, actorul american de origine italiana ce joaca  asa cum ne-am obisnuit deja magistral si in acest rol de recrutor, instructor cu vechi state de plata in Central Inteligence Agency de la Langley USA. Filmul, un thriller semnat Roger Donaldson, din 2003 pe marile ecrane este daca vreti, o epopee a timpurilor postmoderne a unei realitati ce-ti poate juca feste atunci cand te increzi prea mult intr-o adaptare adliteram la ceea ce poti percepe cu cele cinci simturi cu care natura te-a inzestrat. Este, in alta ordine de idei si fara doar si poate o reactie cinematografica a occidentalei civilizatii puse la grea incercare prin 9/11/2001 ceea ce a ionsemnat o revelare a titlului cartii sociologului american din anii '60, The clash of civilisations, Samuel P. Huntington. Atunci mahomedanismul ca religie si cultura-civilizatie a dat o palma democratiei si haosului multilibertin in stilul euro-atlantic de concepere a vietii in comuniune.
In film actiunea este una simpla. James, baiatul unui fost agent CIA, mort in anul 1990, o simpla stea pe peretele comemorativ de la intrarea mare a holului din Langley este preocupat de afacerea mortii tatalui sau. Este un student ce a obtinut rezultate extraordinare la MIT, informatica avansata, encriptologie si decriptologie, mananca programe pe paine si le subtiaza cu aburi din sticle cu grade masurate in etiloteste, nicidecum cu termometrul. Duce o viata de burlac autentic, uita sa fie punctual la firma unde lucreaza, dar face intr-o secunda cat fac altii in zeci de ani. Asa se deschide filmul. Ajunge intarziat la o deschidere a unui magazin unde se prezinta inovatiile informaticii la nivel comercial, unde tehnica e diseminata in laptopuri si alte dispozitive cu putinte multiple. James poate si e remarcat de reprezentantul Dell, dar si de recrutorul Walter Burke, un vulpoi batran, care culmea, are de recrutat noi tineri pentru agentia care l-a consacrat si care se foloseste de acest alibi creat de vulnerabilitatea aceasta psiho-emotionala a lui James vizavi de tatal sau, pe care batranul o exploateaza si-l atrage in cursa.
In fapt, lui Walter sefii-i cer sa aduca fresh blood in community, acesta e James, care depaseste asteptarile intregii echipe de recrutori si la capatul procesului de selectie cu niste rezultate surprinzatoare pentru toata lumea, lui James i se face o iesire de ochii lumii din Ferma, pentru a fi cooptat recent acelei decizii de scoatere din programul de formare si recrutare a fiului unei stele de pe peretele de la intrarea in agentie de catre Walter in ideea urmaririi unei piste. Doar ca batranul vulpoi va fi invins de propriile ziceri, prorpiile crezuri, filosofii, tertipuri care l-au consacrat, nu te increde  in nimeni, asculta-ti James vocea interioara, nu esti orice civil, cai ei practic n-o pot auzi, pentru ca nu o lasa sa existe, sau nici macar nu cred in ea. Asa ca lui james, Walter ii da de lucru sa descopere daca prin apropierea de Layla, o tanara recrutata pare-se sa lucreze si ea ca NOC alaturi de alt proaspat coleg si cu James la inceputul filmului, Zack in CIA, la departamentul stiinta si tehniologie, se poate observa cum se va scoate un anume program de securitate intern din institutie. Nimic mai potrivit pentru James Clayton, omul calculatoarelor, atletic, inteligent peste medie, cu un priofil psihologic ce-l recomanda cu o tarie de caracter ce poate onora orice indeletnicire si sarcina presupusa de lumea spionajului, in sange fiindu-i aceasta treaba de la tatal sau.
Este introdus in agentie de Walter si responsabil de recuperarea unei presupuse scurgeri de informatii vizand acel program de securitate interna numit generic ICE 9, dupa corelarea ideii de baza a cartii scriitorului nord-american Kurt Vonnegut, Leaganul pisicii, care vede o panza de paianjen in toata reteaua de apa din natura si o presupusa inghetare a vremii poate cauza neplaceri supravietuitorilor prin timpuri. In planul filmului, actiunea si tematica livresca, ce ca o intertextualitate de tip palimpsest precum o manusa acopera o palma infrigurata la momentul si locul unei vremi de iarna se pliaza pe actiunea cinematografica la modul in care astazi tehnica si tehnologia diseminarii informationale poate prin electrocasnicele aferente distribuirii acestui tip vital de comunicare interumana sa faca receptarea si spionarea mult mai lesne, viata privata sa fie astfel o simpla desfatare a unor oameni cu casti pusi sa apere interesele si granitele unei tari. Asa ca abuzurile putand fi orice dar nu prea evitate, pericolul e acela ca programul de securitate informatica de la Langley sa ajunga pe maini murdarite ale unor minti plictisite sa adune un salariu ce nu acopera intrutotul stradanie si eforturi, devotiune pentru fidelitatea cu care munca pentru patrie este apreciata si remunerativ. Asaca pecuniarul acesta implicat la o varsta apropiata de cea a pensionarii ii face mintea putin tulbure lui Walter care se foloseste ca cel care ii mai zice una-doua despre tatal sau, copilului adult care-l asculta si care, crede el, urmeaza intocmai ordinele, fara  a le si discerne prea mult. Gresit, James se simte si realizeaza ca este folosit intr-un scop dubios, merge pana la capat, obtine programul si o accidenteaza serios pe Layla, se increde de acum incolo in ea, dar reuseste prin asta sa pastreze secretul agentiei in maini sigure, iar ideile conspirative ale lui Walter nu reusest sa scoata programul din functiune cu circuit inchis, asa ca batranul agent vede pe propria-i piele cum ce invata pe altul si nu face chiar el, se poate dovedi surprinzator de negativ cand nu esti baiat mare si cuminte. El, batranul iese din joc, impuscat, James devine agent, ramane in viata, e apreciat, i se dau misiuni, iar Zack nu e mort asa cum credea, Layla ramane la el si toate sunt bine la final. Doar remarca finala a noului sef al agentiei ii da o idee de anatomie a frigului dubios inauntru: esti facut pentru asta-i spune si acesta dupa ce aceleasi cuvinte le folosise pentru recrutare si Walter. Asa ca nimic nu e ceea ce pare si viata releva la tot pasul, oricand surprize. Pe care James le asteapta, de aceasta data mai sigur de sine si de ce are langa el, pentru ca Layla e femeia ce-l intelege lucrandpe deasupra in aceeasi bransa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

In cautarea linistii interioare

Auzisem despre o fetita care intre timp a crescut si doar problema pierderii bebelusului de care avea grija fusese aceea care-i manca sufle...