sâmbătă, 8 februarie 2014

The Sunset Limited, sau care parte a vietii o alegi? Raspunde!


Un film in aparenta ciudat pentru a fi asimilat cinematograficului si nu dramaturgiei, cata vreme scena e statica, decorul acelasi pe toata durata interpretarii. Interpretare in care doar doua caractere, un afroamerican interpretat de Samuel L. Jackson, un fost detinut si un simplu negru din Bronxul new yorkez care a descoperit revelatia divina si cuvantul lui Dumnezeu a prins deodata radacini cu sens si-n mintea lui si un profesor universitar de profil umanist de o vasta cultura si care este ajuns in pragul agonizantei stari depresive in care viata si continuarea ducerii sale mai departe prin timp atinge o opreliste rationala, lipsa de sens, suferinta si durerea interioara fiind cea care-l impinge in dimineata zilei in care seara-i prinde pe cei doi, un alb si un negru in casa din Bronx a celui de-al doilea discutand despre viata si importanta prioritatii alegerii ducerii sale mai departe in vederea mantuirii, salvarea suprema de toate durerile presupure de intrupare si animarea sufleteasca.
Rand pe rand, austera garsoniera a lui Jackson e locul in care se dezbat ideile si argumentele sunt toate rand pe rand demontate rational, nu de fiecare data si calm de catre profesorul alb, interpretat de Tommy Lee Jones, cel salvat din calea acceleratului de catre negroteiul preocupat mai mult ca detinatorul impasibil al vietii pe care o dorea pierduta si irosita rapid si cat mai nesimtit pentru durerea care biologic s-ar fi asternut altfel la o alta alegere suicidala.
Dimineata se arata si rasaritul declama finalul filmului pe care va invit sa-l descoperiti si sa observati frumoasa
arta a punerii in scena a dialogului argumentat si contraargumentat ireprosabil, existentialist, uman, empatic. Asta ca sa stii dupa aceea, cum alegi sa te raportezi la o teza. Prin urmare, vizionare placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

In cautarea linistii interioare

Auzisem despre o fetita care intre timp a crescut si doar problema pierderii bebelusului de care avea grija fusese aceea care-i manca sufle...