vineri, 28 martie 2014

Cresti graule, cresti, ca eu-ti zambesc! Suntem kit, ce zici?

Karla este o adolescenta originala. Prin tot ce este, simte, actioneaza, gandeste. Buna prietena, printre altele. Mama natura a inzestrat-o mai presus de toate cu o simtire aparte si o chemare de a imbratisa si a da mai departe frumosul. Iar cand vorba aceea populara ca si lui Dumnezeu ii place, omului n-are cum sa nu-i placa vine ca revers al medaliei imediat, fara ca sa comporte o referire la trupesc si la detaliile unei frumuseti de ordin estetic imediat. Nu acel tip de fotomodel este Karla, ci dincolo de asta ea este o artista pluriveleitara, fara a compromite in vreun fel talentul ei de expresie in ce reprezinta ea si rodul mintii care ghideaza mainilor sale indemanatice sa creeze o sustine  pe de-a intregul. A urmat inca din copilarie scoala populara de arta din orasul ei si acum cand mai are un an si termina si liceul dedicat elevilor cu chemari aparte  in ceea ce inseamna arta, acea creatie a omului care face atat prin exercitiul creator, poieinul, cat si prin receptarea sa ulterioara vietuirea mai buna, mai cu sens, mai usor de acceptat in fiecare clipa a sa cand poate nu toate merg ca pe roate, ea se pregateste pentru viata desi e intrata demult, cu mult inaintea celor de varsta ei in amplitudinea si grijile vietuirii de om matur. Are numeroase simpozioane unde participa, in tara si peste hotare, cenacluri si concursuri tematice dedicate artei scrisului literar, expozitii picturale si grafice, caci ochiul si vizualul i-au inmanusat interesul pentru cunoastere si redarea adevarurilor pe care ea insasi le-a descoperit si a dorit ca si alteritatea si posterioritatea sa le cunoasca drept autentice si prin contributia ei la toate acestea.
Doar ca nu de fiecare data curgerea lina si nici planificata asa cum si-o dorea si ea a vietii e si o realitate vie. S-a intamplat ca masina cu care se intorcea de la aeroport in urma cu trei luni, revenind in tara de la un concurs de pictura unde fusese invitata sa participe sa aiba un accident grav. La un pas de moarte s-a aflat timp de cateva zile bune cand doar aparatele de la reanimare au mentinut-o pe linia de plutire. Parintii si cativa prieteni apropiati ei si familiei sale au fost cum s-a putut alaturi de ea si i-au vegheat fiecare respiratie. Si pentru asteptarea lor, rugaciunile inaltate, dupa aproape o saptamana de agonie intre lumi Karla a deschis ochii si si-a revenit. Pentru scurt timp ea revenise dintre lumi, in lumea pe care o cunoscuse si careia prin devotamentul sau pentru arta i se dedicase trup si suflet pentru a anticipa un echilibru, o armonie, un frumos de dincolo de perceptiile noastre senzoriale si pe care vechii greci il asimilau lumii ideilor, aflate in cer, langa zeitati si nemurire. Iar daca faptul de a crede in tot acest adevar pe care-l promova si ea-n lucrarile sale ii putea fi la un moment dat fatal, soarta i-a intins o aripa de inger pe care ea a prins-o si s-a salvat. Din agonie a revenit printre vii,  doar ca ce a presupus asta i-a afectat in prima instanta starea de dinainte. La modul ca operatia survenita ulterior revenirii sale din coma in care intrase de la acel impact de pe sosea si celelalte complicatii conexe accidentului in sine i-au creat un soc foarte puternic. Scalpul ei a reactionat la modul permisiunii podoabei capilare sa fie moneda de schimb pentru un trup si-o minte de artist complet inca in formarea sa de om pentru o viata de dus mai departe.

Asta, fara sa intrebe pe nimeni daca va consimti ori ba acestui schimb, pentru ca alternativa n-a existat. Or, in atare conditii cum sa fii mort si sa revii la viata, cum sa faci ca intelegi expresia scoala-te si umbla si apoi umbland, traind, sa fii suparat pe faptul ca bine, bine, dar nu mai am par asa cum aveam, deci nu mai sunt chiar cum eram? Nu, pentru ca n-ai cum! Totul se intampla in viata cu aparenta macar a unor scopuri, care ne sunt inteligibile ulterior mult dupa aceea abia. Dar datoria noastra nu e aceea de a le cauta nod in papura ci a cauta ca pierderile sa fie cat mai putin percepute in continuarea vietii, asa incat ce nu mai e sa fie suplinit ca forma, functionalitate de alte masuri de dezvoltare ale altor laturi. Si asa Karla a devenit si mai atrasa de credinta si de revelarea unor adevaruri profunde prin arta ei careia in continuare i se dedica trup si suflet. Pe ici, pe colo a mai facut mici corecturi ale frizurii, care cu pletele-n vant nu mai are cum fi acum, cand parul spera sa i se regenereze, dar cum s-a rarit apreciabil, n-are cum fi totul la fel. Asa ca spiritul sau de regenerare a felului cum arata acum, acelasi om optimist si cautator de adevaruri cu ambitie si perseverenta de om credincios, pretuind darul de a mai fi putand face asta in continuare a facut sa se  intereseze asa in perspectiva unei posibile modificari in bine traduse prin regenerarea parului despre ce ar putea-o ajuta. A aflat despre existenta unui kit de tratament pentru regenerarea parului si a inceput sa-l foloseasca si incet-incet firul de par a inceput ca in Razboi si pace a lui Tolstoi sa irumpa la suprafata ca mugurii pomilor cand ultimele pete albe care imbraca pamantul iarna s-au dus si firul de iarba incepe ascensiunea spre clarul albastru celest, pe care contele scriitor rus le descrie in grandisima sa lucrare. Asa nici ei sperantele nu i-au fost naruite de Gerovital Plant tratament care i-au readus si mai mult zambet la loc pe chipul usor parca retinut sa fie constrans de viata intr-o ecuatie deloc usor de acceptat. Nici majoratul n-a venit inca si desi viata i l-a adus de la inceputul liceului pe Horia, prietenul ei in viata de dupa accident parca nu se vedea toata viata acceptand vicisitudinea conjuncturii aceleia temporale ce a nefavorizat-o. Si a crezut, a sperat, s-a rugat, a cautat si a gasit. Produsul care s-o ajute. Iar acum redescopera iarasi si de fiecare data cand verifica starea in oglinda in care trebuie spus ca nu se uita mereu, ci o data, maximum de doua ori pe zi, zambetu-i reapare asa cum stia si ea dinainte ca a zambi este benefic si creeaza o aura aparte pentru ocrotirea trupului si-a mintii cui le poarta pe ambele. Farmec scrie pe ea din nou, farmec scria oricum caci exemplul devotiunii sale in viata pe care apucase  s-o traiasca a ridicat-o mult in ochii tuturor celor care au cunoscut-o!

Articolul participa la spring super blog 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

In cautarea linistii interioare

Auzisem despre o fetita care intre timp a crescut si doar problema pierderii bebelusului de care avea grija fusese aceea care-i manca sufle...