joi, 13 martie 2014

Shakti si reinvii total!

Cand valtorile vietii te poarta de pe caldaram pana in varful zgarienorilor si apoi din aer pana-n fundul marilor, multumeste divinitatii pentru ca esti undeva pe nisipul uscat de valurile scurse-ntre timp dupa reflux. S-a uscat namolul ala pe tine si-n zori de zi soarele ti-l usuca pe spate si picioarele ramase dezvelite de pe urma carpei care te acoperea inainte de a fi fost aruncata de pe barcuta prinsa de furtuna si nimicita parca se ard si incep sa te manance asa putin la incheietura ce leaga gamba de pulpa. E semnnul ca ai ramas vie. Pana atunci fusesi abandonata de soarta,  asa credeai, cand totul o luase pe o linie descendenta in viata ta. Incet-incet iubirea a devenit poveste de spus nu de trait ea in sine, sentimentul aidoma mirajului unei povesti, sotul ai descoperit ca te inseala, culmea nu cu cineva complet strain tie si nu ca ar fi durut mai putin de n-ai fi cunoscut persoana, dar stiindu-te pe tine, individa ar fi trebuit poate sa nu invadeze un teritoriu pe care era deja o stampila undeva, apoi firma n-a mai mers cum trebuia pentru ca enervanta aia de criza economica numai crize a tot adus in lant, calatoria de serviciu s-a dovedit a fi un dezastru care te-a pozitionat parca suspendata in univers, departe de accesul la joasa lume pe care doar o observai de sus cum misuna ea incercand prin fiecare muritor al ei sa supravietuiasca. Si de-ar fi fost totul ghidat de bun-simt si frica de ceruri, n-ar fi fost decat o concurenta pentru intaietate, sau o lege fireasca a prioritatii celui mai aproape de sursa solutionarii nevoii in care se afla mai multi deodata, dar asa fiecare tragand jar la oala lui dupa ce pacaleste, minte, obtureaza pe celalalt, folosindu-se de inventivitate nu mi se mai pare tocmai ok.

Acestea erau cuvintele cu care Simona Hoinaru, romanca ce aterizase de curand pe aeroportul Otopeni, la bordul unui avion unde fusese urcata de localnicii unei insulite din oceanul Indian, unde plecase intr-o croaziera si din care brusc filmul i se rupsese atunci le avea in minte. Trezirea fusese pe mal, cand carpa in care trupu-i era invelit ii descoperea picioarele arse de soare, iar sarea marii facusera din sudori scanteia ce-o trezisera atunci dintr-un  somn in care mai intai jaful, apoi vremea potrivnic-o aruncasera parca in ghearele mortii, iar ea c-o obstinatie  ce-o caracteriza de mica, o oita incapatanata, dar devotata cauzei in care credea nezadarnicind pret de o secunda,  sau strop de efort pentru a reusi tot ce-si propune era fata mamei, la randul dansei o berbeaca, asa dupa cum o denumea chiar tatal ei, bunicul Simonei. Plecase in orientul indepartat in interes dublu, pe de o parte firma pentru care  se zbatea sa-i mearga bine avea o piata de desfacere a produselor acolo si insasi doamna sefa mergea in nume personal sa discute cu posibilii aliati si dezvoltatori ai afacerii in zona cu potential de invartire a unui capital si dobandirii apoi a unor cifre de afaceri de pe urma unei piete cu cerere ridicata. Pe de cealalta parte, zona aia o atrasese mereu ca turista, de cand era in scoala generala si geografia statelor era pe ordinea de zi, pe langa orasele si tarile continentelor o fascinau tot ce tinea de turism si posibilitati ca umanitatea sa imparta calma si armonios o multidiversitate pluristratificata, asa cum sintetiza ea mereu, fascinatia multitudinii de posibilitati de exprimare a natiilor omenirii, pornind de la elementarele port si limba si terminand cu nu-stiu, poate rata schimbului valutar a monedei nationale raportata la valuta cu cea mai mare folosire si cautare in zona respectiva. 
Pe telefonul sau avea scris doar atat, keep your mind opened and gather the power! you are powerful, you have no idea how much you can help yourself out with this! Era mesajul pe care telefonul sau deschis odata cu aterizarea si debarcarea il arata. Expeditorul un numar strain, cu un plus ciudat pe care nu-l recunostea initial femeia in dreptul numarului de la care provenea. Abia cand derulase complet mesajul, vazuse ca era si semnat, Kashmi, barbatul pe care-l cunoscuse la Colombo, capitala statului rupt de falia continentala a Indochinei acum ceva milioane de ani, Sri Lanka. Acolo ajunsese dupa ce de pe plaja unde fusese adusa de valurile norocoase pentru ea ale oceanului calmat dupa ce c-o noapte-n urma-i distrusese ambarcatiunea pe care era, femeia fusese recuperata si ajutata sa revina si sa ramana la viata de catre localnicii generosi si saritori. Iar pentru ca avea nevoie de un medic, femeia, ce nu parea a fi avut trasaturile unei asiatice si deci fiind o urmasa a marelui Marco Pollo, omul care a legat lumile mai de demult si despre care fel de fel de generatii de oameni rasariti pe toate cararile pe care a umblat el urmand drumul Matasii si legand est de vest, au avut nevoie de un mijloc de transport. Pana atunci i-au fost aplicate masaje traditionale pe intreaga suprafata a trupului sau, care i-au mai imbunatatit starea sanatatii, asa incat la momentul cand un hidravion a fost cerut pazei militare ca sa salveze europeanca, Simona s-a bucurat de insotitoarea care i-a fost mai ceva ca o mama pentru bebelusul ei, in persoana Sakryei. Medicul a investigat-o, a urmarit evolutia pacientei dupa tratamentul prescris primelor simptome care nu tradau decat o grava sperietura de moarte si un soc emotional teribil, o dezhidratare atenuata intre timp partial pe plaja satenilor si o resuscitare alimentara cu ceva vitamine, consiliere psihologica cu rol moralizator si incurajator pentru vindecarea ranilor pe care medicul le vedea dincolo de somatic, in partea de pneuma, de suflet. Asa ca desfatata cu reflexoterapie, masaj corporal integral, femeia s-a simtit ca-n sanul lui Adam, dupa cum bine se spune atunci cand esti bine ingrijit, cuiva-i pasa de tine si iti vrea doar binele. Se pregatea sa intre in taxiul care-o ducea la casa pe care o pierduse deja, dupa ce fostul sot, dupa plecarea ei pentru binele firmei si familiei- plecase sa rezolve doar probleme-, vanduse casa si nu mai avea alt loc unde sa se retraga decat la parintii ei.
Doi batranei asa cum ii denumea deja, pensionari amandoi, inca in putere, vivace, optimisti si care ca o adevarata oaza de optimism  si de repunere pe picioare a cuiva care este mai mult papusa de circ decat om zdravan pe propriile picioare au facut intocmai acest lucru. Au dat pret de cateva zile o fila imaginara a timpului si s-au  reproiectat la inceputurile lor ca iubiti si parinti, cand o aveau pe ea, odorul lor. Asa ca au ingrijit-o, au lasat-o sa se rasfete, sa citeasca, sa faca mai nimic in casa asa cum era pe timpurile cand era eleva in clasele primare, cand deja era o mica cenusareasa, care facea destula treaba si era mereu in picioarele si mainile mamei, sa invete cum sa faca mai mult, pentru ca s-o ajute mai bine si sa prinda si ea din timp cat mai multe activitati de mama cum se fac. Si daca printr-a patra deja facea singura cartofi prajiti si ochiuri, fara niciun fel de ajutor in prealabil, nici macar acela al aprinderii sursei de foc pentru prajit, lucru ce presupunea o incredere suficient de mare pentru niste adulti parinti incat sa poata folosi actului educativ, iar nu o inconstienta crasa, pusa pe seama oboselii sau afectarii vreunei facultati mintale cauzate de consumul de narcotice, mai apoi a trecut si a invatat si chimia transformarii substantelor obtinute unele dintr-altele pana sa fi studiat efectiv intr-a saptea chimia la scoala. Si ceva a fost special, caci  dupa reiterarea acestei perioade formatoare, in care se simtea tot acel tonus viguros de crestere si de apropiere de o sursa de putinta mereu crescanda a ei, a Simonei cea care crestea si trecea pe rand prin copilarie, pubertate, adolescenta si maturizarea pe etape mici si destule ca numar, Simona, femeia intoarsa oarecum pe dos de viata si de turnura pe care aceasta din urma i-o luase, ceva se simtea dinspre ochii invatati ai parintilor sai sa vada dincolo de senzorial, ce se petrece cu copilul lor, pana la urma, femeia in toata firea Simona, ce-si reluase numele de fata, dupa divortul de sotul care-o vaduvise si de rolul de om de nadejde langa ea si de incredere, afacere, casa, tot. 
Dar poate c-asa e cand e sa pierzi ceva, o faci total si reinvii pentru ca tu in interior esti de fapt cum ai fost si te-ai pastrat mereu,  puternic, de necombatut si de nezdruncinat, astea-i erau cuvintele femeii ce pierduse pe langa aproape tot ce tinea de material,  aproape si viata, caci trupu-i fusese mutilat de soarta in acel atac pe barca si-apoi valurile oceanului, miracolul supravietuirii sale datorat doar nobletii simtirii sale, asa cum a denumit-o medicul siamez, caci da, in vechime, Sri Lanka asa se numea Siam. Mama-i spusese mama ei atunci, daca tu crezi toate acestea dupa ce era cat pe-aci sa te pierzi mamuca pe tine de tine, iar pe noi sa ne pui sa facem un lucru ce-i greu numai de admis, daramite de facut, ceva impropriu, parintii sa-si ingroape odorul de fata, atunci de ce nu reiei mama sedintele care sa te-aduca mai aproape de locul acela in care tu ai fost ocrotita de ceruri mama draga, ai fost iubita atat de mult de-acolo incat ai fost lasata pentru o menire inca aici pe pamant printre noi? Descoper-o! Daca acea cultura a tratamentelor ce ti-au fost aplicate a fost cea care a dat roade, ce-ar fi tu sa incepi s-o intretii iar, poate descoperi aceleasi senzatii care te-apropie de acele clipe cand tu-ti depaseai conditia si reveneai dintre morti printre cei vii, tu mama tu!
La care, fiica insasi, lacrimand usor de felul in care mama ei isi pregatise foarte bine argumentat toata inlantuirea asta de argumente ce-i puneau garda jos, spuse: am sa incerc mama, promit, caut pe net, intreb colegii, prietenele si cum gasesc ceva, promit solemn ca fac obisnuinta din a trece pe acolo ca sa imi fie bine, mama, multumescu-ti pentru grijile pe care inca mi le purtati! Si atunci Simona, cea care stia ca e dorinta implinita prin semnificatia onomastica dadu cautare din camera ei unde intra si-nchise usa in urma ei, fara s-o tranteasca asa incat oricare dintre ei doi, parintii sai sa poata intra si s-o vada cum scrie ceva dupa care cauta pe internet ce le promisese: masaj ayurvedic si google-ul o duse direct pe pagina de start www.centrulshakti.ro, unde centrul de sanatate, impletind gama serviciilor in genere adresate genului feminin cu precadere, cele de infrumusetare si intretinere, cu cele de binedispunere si mentinere a sanatatii, inviorare si tonifiere, precum si o paleta extinsa a primei game, comportand si servicii de mani- si pedichiura coafor si toate acestea chiar si pentru mirese. Asta parca avea un gust amar pentru Simona cand vazu acolo scris mirese, ea fusese odata imbracata, indeplinise tot acel ritual, fusese furata, fusese dansata, nuntita, pana la urma, nu a ramas din acea seara speciala credea ea, doar inregistrarea fizica efectiva a evenimentului pe dvd-uri si niste amintiri care inca o mai dor putin... Dar altceva, nu, doar conventionalism, durere pentru ca omenirea se coboara la minciuni sfruntate, interese meschine si tradari, or asta ii era complet diferit, strain, advers ei, ca fire, temperament definitie! Centrul Shakti isi zise femeia, in timp ce simtea deja fiorii ciudati invadandu-i trupul ramas pana tarziu in noapte treaz si cu o senzatie de victorie ce irumpea din fiinta ei supla si fina, dadea impresia de campioana ce-si merita laurii si medalia, asta-i de mine! Voi fi bine-bine, recapat tot ce trebuie de la incredere, intretinere, consiliere nutritionala, poate chiar curajul de a spera iar, la o poveste de viata, de asta data chiar inmanusata pe suflet, nu pe interese, de case firme si restul...
- Alo, buna dimineata vreau si eu programare pentru ieri la Centrul Shakti, ma intereseaza sedintele de terapie craniosacrala pe care le puneti la dispozitie pe langa ritualuri florale, alte remedii specifice peninsulei si continentului indian, dar cum nu pot veni ieri, vin acum, se poate, nu-i asa? Stiu ca e energia primordiala a universului si vreau sa ma reincarc din sursa nemuririi!
- Evident, cum sa nu? Va asteptam, sunteti binevenita. 
.................................................................................................................................................
- Ai rabdare Simo', esti puternica si vei reusi, isi spunea in continuare doamna Ilie, in timp ce isi facea planuri cu maternitatea si Mihai, sufletul ei pereche ce-i putea, indragostit fiind la maximum de iubita lui sotie citi gandurile acesteia, gandeau la unison doar prin vocea ei. Ea nu stia, sau asa dorea sa lase impresia, nu mai conta caci viata-i era azi asa cum o dorea dintotdeauna, sa dea si sa primeasca, sa iubeasca si sa fie iubita si iubirea sa aiba rod, ca implinire si a vietii si a menirii, una din importantele atributii in vietuire.
Articolul participa la Spring super blog 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

In cautarea linistii interioare

Auzisem despre o fetita care intre timp a crescut si doar problema pierderii bebelusului de care avea grija fusese aceea care-i manca sufle...