sâmbătă, 14 martie 2015

Energie, caldura, Iubire!

Dupa ce si-a terminat studiile in tara, Simona si-a adunat o mica suma de bani din jobul platit bine la nivel intern, cu care a facut marea trecere peste ocean pentru a lucra in State. Nu s-a aventurat intr-o relatie sentimentala acasa care s-o impiedice sa-si urmeze trasa pe care pornea inca dinaintea absolvirii facultatii, cand previziunile si asteptarile sale de la viata nu vizau Romania. Stia ca poate si vrea mai mult de la viata si nu doar pentru a-si dovedi subiectivismul exacerbat in chestiunea vitala ce o viza personal, ci pentru ca acolo unde nu se simte in largul ei, nu-si ingaduie timpul necesar schimbarii mentalitatilor din jur pentru un climat favorabil cresterii sale asa cum stie c-o poate face. Si atunci cautarea mediului unde simti rezonanta ca te cheama nu e decat o reactie imediata de adaptare la vietuit. A aplicat, a fost admisa, a obtinut viza, jobul i-a ocupat timpul, implicarea si modul ei de viata s-a pliat pe stilul de viata american adaptat de optica ei despre lume si tot ce-o inconjoara. Si comparand situatia ei de peste ocean, cu ce traia in tara si cu ce putea raporta in materie de job si satisfactie dupa implicarea in programul autoimpus, a gasit fara greutate ca alegerea ei a fost la vremea cand ea s-a petrecut una inspirata si de care se bucura in fiecare zi. Dupa o vreme  a reusit sa puna deoparte ceva bani si pentru planurile de viitor pe care in State a decis alaturi de Sergiu sa fie comune! S-au descoperit unul pe altul cand ea vizita un parc geografic in weekend, iar fiecare in grupul lui s-a detasat la un moment dat pentru o serie de fotografiat raritatea clipei care trece daca n-o capturezi si s-o arati apoi si altora. Atunci ea era cat pe-aci s-alunece de pe un varf de stanca exclamand 'tu-i ceapa ei de treaba!, la care el pe faza n-a putut fi decat serios ca atitudine si cu gura pana la urechi in plina America, fiind ingerul pazitor al unei femei din tara natala! Evenimentul asta i-a apropiat tot mai bine si mai mult asa incat la nici un an de la intamplare, dupa ce el si-a mutat jobul si domiciliul in orasul unde ea locuia si muncea, ei au devenit Noi, si unul le-a fost de-ajuns amandurora, caci griji, planuri, zile, trupuri si suflete, casa si masa au convenit ca e cel mai indicat sa le imparta si asta sa le aduca satisfactie si bucuria redescoperirii fiecarei dimineti impreuna. Unul pentru celalalt!Acum pentru ca globalizarea presupune si ca dupa o perioada in care democratia s-a mai asezat si acasa, capitalul adunat in State le-a adus amandurora dorul de casa si visul unei adaptari pe meleagurile nationale, chiar daca un singur loc comun n-aveau ambii cum alege, cata vreme ea era de la malul marii si el din Oas. 

S-au oprit in alegerea lor asupra capitalei, unde cercetarea pietei imobiliare de aici i-a adus fata in fata cu o realitate sumbra, neconstientizata de lume, in genere. Multe imobile sunt pe cale sa pice din picioare in caz ca Bucurestiul va mai trai un alt cutremur de pamant asemanator ca intensitate celui din '77, cand multa lume a sfarsit sub daramaturi. In plina era a dezvoltarii socialiste, cand constructiile imobiliare pastrau o atentie asupra riscurilor acestora in privinta securitatii muncii si in timpul construirii si dupa ce casele erau atribuite locatarilor lor, iata ca natura a dat o lectie grea societatii si multi oameni au pierit. Actualmente cand se constata existenta multor cladiri ridicate in anii inceputului de secol trecut ce pot cadea si produce pagube si victime oricand, culmea este ca planurile urbanistice nu respecta o lege a firii, care spune ca atunci cand ridici o casa, ori un bloc, constructia sa se faca respectand norme si rigori tehnice care sa evite pe cat posibil dezastrele umane. Asa ca grijile viitoarei mamici pentru puiul ei de om care se va naste si va simti si vorbi si romaneste au dus la consultari de oferte, vizite si negocieri pentru spatiul locativ in care ea si sotul ei vor locui si vor pregati terenul pentru cel mic, intr-un mediu sigur, linistit si aproape de spatiu verde. A refuzat sa tina cont prea mult de proiectele imobiliare concretizate acum de agentii imobiliare si constructori angajati sa ridice rapid si cat mai ieftin complexe rezidentiale care sa aduca profit imediat celor ce ofera casele la cheie si dupa scurt timp proprietarul constata ce s-a ascuns sub zambetele si aparentul profesionalism de interactionare al celor cu care au semnat actele de comanda a casei ce s-a facut, repede si oricum, totul vopsit si gata de inaugurare, dar in prea scurt timp casa da semne de suferinta. Ba nu merge centrala, ba pica tavanul, ba cade faianta, ba clanta de la usa-ti ramane-n mana, dovada a faptului ca dupa ce ti-au luat banii sa se apuce de treaba pentru casa ta, multi operatori din acest camp de activitate lucreaza permisiv, folosind materiale de constructii insuficiente, sau de nu prea buna calitate si totul sta in picioare pana te muti! Apoi incepe sa cada pe tine si-ti iei plasa! Ca femeie ce stie prin ce-au trecut si alte colege de-ale sale care si-am comandat casa, a evitat sa aleaga identic si a mers pe alegerea unui apartament intr-un bloc construit in anii '80, nu prea inalt si certificat fara riscuri iminente de prabusire dupa inspectiile aferente in acest domeniu. A mai interesat-o si ca blocul sa nu fie prea inalt si amplasat intr-un loc linistit, dar dupa ce s-a informat bine inca de cand urmau sa plece din State, unde acest domeniu intereseaza deja demult populatia, certificarea energetica a locuintei vizate e o prioritate pentru viitorul proprietar. 

A dorit sa stie pe ce da banii si ce-i poate oferi in materie de securitate, caldura si amabilitate oferita de pereti si asta dupa ce un certificat energetic care i-a spus verde-n fata omului ce vinde apartamentul ca spatiul pe care-l ocupa este in parametri optimi si ca pe ici-colo se mai pot imbunatati cateva considerente de care poate tine cont, daca vrea sa obtina o certificare mai de incredere din acest punct de vedere  prin care pretul de vanzare sa fie unul si mai bun. Familia Dobrin a apelat la serviciile de audit energetic Bucuresti cand a inteles ca viata la tara le va fi ulterior vanzarii imobilului mai sigura si mai linistita, dupa freamatul agitatiei metropolitane in perioada comunista si tranzitia postrevolutionara si ca acum la pensie, mult mai indicat pentru dansii este sa puna apartamentul in vanzare si oferindu-l sigur si cu avizare termografica din perspectiva asta unor tineri la inceput de drum in viata. Iar atunci cand gandesti responsabil, chemi cumva gandului tau sa i se alieze cineva care cauta sa gaseasca pasare si respect si responsabilitate. Astfel Simona si Sergiu au ajuns la un acord in privinta preluarii casei si acum sunt multumiti de alegerea lor, castigand in persoanele batraneilor cinstiti si doi prieteni care le scriu lunar randuri despre tot felul de trairi, intamplari traite si sfaturi despre cum considera ei mai bine ca bebele lor sa fie crescut. Simona si Sergiu zambesc de fiecare data cand deschid plicul oamenilor care li s-au lipit de suflet de cum au interactionat prima data si pentru ca in inima metropolei nu poti gasi prea mult verde accesibil imediat, in fiecare weekend ies cu Matei al lor in parc si descopera linistea si bucuria revenirii in tara lor natala, loc propice si pentru cresterea si educarea celui mic, printre tineri si adolescenti frumosi care se plimba indragostiti de mana, sau care fac miscare, alergand, pedaland sau plimbandu-se cu rolele printre alte carucioare cu parinti care-si aerisesc lor si copiilor lor existenta dupa o crancena mobilizare saptamanala la locul de munca. Tinerii parinti si-au reluat activitatea si pe meleaguri unde se respira si se gandeste dupa alte tipare si alte fusuri orare, iar rodul iubirii lor este tot ce le umple inima si casa de bucurie, caldura, energie si iubire. Nu e deloc usoara, dar frumoasa cand i te dedici cu totul meseria asta de parinte. Practic-o si cu pasare, suflet si responsabilitate si in timp vei culege roadele unei bucurii ce-ti va dovedi ca n-ai pierdut deloc energia, ci c-ai inmultit-o prin investitia ta care se traduce in Omul crescut si nepoteii pe care-i astepti la vremea lor cu rabdarea omului bland! 
Articolul participa la Spring SuperBlog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

In cautarea linistii interioare

Auzisem despre o fetita care intre timp a crescut si doar problema pierderii bebelusului de care avea grija fusese aceea care-i manca sufle...