vineri, 16 octombrie 2015

knock knock on the heaven's door

Denisa-i raspundea colegei de clasa a noua de liceu, devenita intre timp buna prietena, Reka, la intrebarea Un sinonim frumos,  decent pentru sani, please, rostind pe cat se poate de natural si deloc stanjenita de spatiul public inchis in care se regaseau, caci luau troleibuzul cateva statii pentru o noua zi de scoala de dinaintea evenimentului care pentru ele reprezenta atractia de seama a inceputului noului drum in viata pentru ele, dupa absolvirea gimnaziului: tate.
Usor timorata de usurinta cu care partea anatomica, iesita vizibil in evidenta, ei bine, nu revelata simtului vizual, dar  orisicat ar acoperi-o vestimentar, hainele n-o pot ascunde din vizorul ochiului uman, in special pentru barbati care de la nivelul inaltimii lor, bat cu farurile direct in aeroportul doamnelor, daca ma intelegeti ce vreau sa spun, Reka-i spune, parca pe un ton usor advers:
- Nu merge, fata, sa zic asa la scoala.
- De ce? Pai azi n-avem bio si oricum nu cred ca te pune profa la botanica sa vorbesti de tate umane, hai lasa!
- Nu ma intelegi! Eu vreau sa stiu, cum naiba sa pot zice ca lumea, ca un adevarat cetatean roman, cu drepturi si responsabilitai in tara in care m-am nascut, ca si eu tot romanca sunt si asa simt si tot ce fac e si pentru tara asta. Nu ailalta! Ca desi multi ma cred unguroaica, na si numele, amandoua ma tradeaza, eu sa stii ca nu-s asa...
- Adica, mai concret ce vrei tu sa zici?
Ar fi vrut sa-i spuna s-o lase pentru dupa ce vor cobori din masina, iar nu in vazul si auzul tuturor sa vorbeasca despre asta, dar, Reka, o sportiva ce adunase emotii si lauri pentru tara ei, desi nu era vina ei de a se fi nascut dintr-o familie unde bilingvismul a ajutat mult adaptarii socio-profesionale a tatalui sau, dar nu se putu abtine si exclama, ca atunci cand victorioasa pe plansa de atac, impungea sabia in adversarele sale si atunci tot efortul depus in pregatirea fizico-tactica meritau fiecare picatura cu aroma de victorie, desi sudoarea si stressul adunat erau la cote maxime: nu merge fata, de ziua nationala a tarii, ca si-n bustul meu bate tot o inima mare de roman, poate chiar mai mare decat a altora care nu-s bilingvi, dar care nu cunosc ce inseamna sau ce e datoria de tara!
- Ma, fata, tu esti ciudata rau, de la o vreme! Nu vrei sa dam proba pentru balul bobocilor sa le-o tragi si alora de acolo, cu partea asta a ta ce tine de simtaminte profunde? Zau, ai da chiar bine, sportiva esti, arati bine, frumoasa nu mai zic, rezultate ai, premii, medalii, prin lume ai iesit cu sportul asta al tau, le-ai da o lectie de viata, zau!
................................
Timpul nu a lasat ca micul episod sa treaca fara vreo ancorare in pragmatica existentiala a tinerelor eleve, care s-au facut remarcate la evenimentul care pentru liceul lor a insemnat investirea unor eforturi intersectate pe mai multe planuri, punand la lucru elevi, comitete de parinti pe clase, profesori diriginti si chiar si directiunea a trebuit sa dea girul pentru ca traditia sarbatoririi cum se cuvine a noilor intrati in liceul lor sa mearga inainte cu aceeasi aura a zambetelor, a distractiei,  adunarii laolalta a doua generatii si in scopul de a preda una alteia cate ceva din experienta de viata acumulata pana atunci,  iar categoria profesorilor sa fie si ea la curent cu mersul lucrurilor printre tineri ce sunt acum la varsta la care si ei au trecut candva prin ea, desi erau alte vremuri si posibilitatile altele, nu discutam despre continut, cand forma seamana izbitor de mult.
La proba-surpriza, cea pentru care, ajunsa in finala pentru titlul de miss boboc 2015, Reka a avut-o complice pe Denisa, buna prietena cu toti cei din organizarea balului, a uimit, sau cel putin asa a reusit sa fie perceput cu totul gestul ei, de la ultima proba, cea dupa finalul careia, punctajul acumulat de ea a inclinat balanta in favoarea ei si titlul de regina a balului i s-a decernat intr-un moment solemn de victorie pentru ea, tanara care simtea ca si gestul si ceea ce transmitea el sunt intelese.

Pe tricoul ei, comandat special de catre Denisa de la un magazin de tricouri online si pentru care personalizarea mesajelor care insotesc elementul vestimentar este o obisnuinta care-l scoate in fata cu mare priza la public. Unul din aceste tricouri haioase cu mesaje imprimate a ajuns sa fie purtat la ultima proba, proba decisiva a finalei balului. Atunci pentru ca se punea mare accent pe improvizatie, actorie, dar si ceva elemente definitorii pentru o personalitate tanara in formare, adolescent care la urma urmei avea un crez, o disciplina interioara, toate aceste agregate au lucrat impreuna pentru ca Reka sa obtina aplauzele de la final, zambetele de admiratie si felicitarile sincere ale tuturor. Odata cu titlul de miss boboc, fata a obtinut si sustinerea intregului liceu pentru toate proiectele sale sportive, continuate acum cu aceeasi perseverenta demonstrata si pe scena balului. Pe tricoul personalizat scria: Cine merita primeste tot ce-i mai bun!


Articolul participa la SuperBlog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Sa fiti cuminti sa vina Mosul, nu Paianjenu', da?

De-ar fi sa am puteri asa peste noapte adunate nu stiu care cum, as indrepta multe lucruri. As citi mintile oamenilor si le-as arata cum pr...