luni, 21 martie 2016

Conservati Avizat energia din casa voastra

- Mama-mama, Nadia draga, tu nu stimti mai mamica ce frig e acilisa la tine?
- O fi mai mama, dar eu ce pot sa fac? Asta e casa, astea-s conditiile, eu am de studiat la scoala, de lucrat pe branci la serviciu, abia apuc sa adorm si suna ceasul ca Hai, fata, afara la activitate!, fug din birou la cursuri si de-acolo cand inapoi de unde-am plecat, cand, dar asta foarte rar cand nu raman prea multe de facut pentru a doua zi la birou, trec si ma napustesc acasa-n dus, unde cant cu voce tare si urlu efectiv cand pe teava nu mai ramane decat apa de-aia rece de care povestea tata acasa in perioada serviciului sau militar pentru patrie...
- E brrrr si bleah, nu mai viu la tine, jur!
- Mai bine m-ati ajuta si voi cu ceva, haideti amandoi saptamana viitoare si stati o zi-doua, nu plecati cu una, cu doua, cioc-cioc la usa, da bine fata mamii uite-ti pachetelul de acasa, fii bine mamica, vezi ca noi am plecat, pai asa se face? Daca si vezi si simti ca aici e frig, cand voi acasa aveti destule lemne pentru partea asta cu incalzitul, ei bine constati si tu ca aici oricat trage centrala si baga caldura, ea se cam pierde pe ici pe colo, eu dupa capul meu inca insuficient de copt asa zic. Haideti sa vorbim un pic cu proprietarul si fie cadem la o invoiala, sa contribuim si noi si el, adica, ma rog, voi  si el, ca eu din putinul pe care-l iau am destule de descurcat pe aici si si-asa trag de banuti de ma mir ca nu se rasfira... Locul e bun, mi-e destul ca m-am obisnuit cu zona, stiu de unde se ia una-alta pentru strictul necesar, stiu cu ce sa ajung la scoala si la munca, nu pierd mult pe drum, deci ar fi ok. Dar, daca nenea ce-l detine se tine mandru, nu ca el are solicitanti si ca vezi Doamne noua el ne-a facut un favor cand ne-a acceptat pe noi, adica pe mine sa locuiesc in casa lui, inca nu ninsese si nu ne puteam da intocmai prea bine seama de potentialul energetic al locuintei. Stiti si voi ca in septembrie trecut cand am venit sa cautam si am sunat la anunturi, am vazut si alte case, asta ni s-a parut din ratiunile astea buna, dar eu am cam inghitit in sec, ca m-am obisnuit asa. Nu e, in schimb singura locuinta de inchiriat in capitala pentru o studenta din provincie, in mod clar nu! Omul, dupa ce discutati cu el, vreau sa inteleaga ca eu sunt dispusa la alta alegere, schimb zona, dar frig nu mai vreau sa mananc gol asa pe pita, stii, tu mama? ma dor rinichii de-i dau drumul pe mine asa din senin, noroc ca totusi n-a fost chiar iarna cum era odata, a fost mai lejera si cu toate astea uite asta a fost situatia! Am zis ca si daca va zic oricum nu se poate in plina iarna, munca multa la birou, examenele in sir indian, timp putin pentru toate, cand sa te mai gandesti ca ti-e si frig, am zis ca e bine asa, va pup, numai sa stati voi impacati in ideea sa nu va faceti griji prea mari pentru mine! Asta am invatat aici in capitala, autodeterminarea, independenta, dezvoltarea personala in directia gasirii oricarei solutii de a descurca lucruri atunci cand pe traseul personal apar fel de fel de incalceli de orice natura. Si am strans din dinti, am racit la rinichi, am luat tratament, a trebuit sa ma apuc de fumat, caci tentatia cafelei baute cum o iei de pe foc in ideea sa ma incalzesc a venit instantaneu...
- Of, draga mamii, lasa ca-l iau pe tata si mergem la proprietar sa discutam, fie cadem de acord asupra unei solutii, fie alegem alta casa mamico, noi vrem nepotei tu fata mamii, nu probleme pe-acolo! Hai Dorele mama sa vorbim nitel cu proprietarul asta sa vedem ori face el ceva repejor pentru ca sa nu mai fie rece in casa desi centrala merge, fie cautam alta gazda fetei, nu se poate asa tata drag, ca ramanem muica fara nepoti, o dor rinichii auzi tu, de la temperatura din casa, Doamne Dumnezeule, dar e posibil?
- Fir-ar el sa fie, ne-a asigurat pe drept cuvant ca ne va conveni casa, asta ne zicea si fii-ta la telefon asta iarna cand ne suna, de ce ne-a mintit, c-atunci il evitam pe om si mergeam in alta parte cu fata, fara sa mai man'ce frig si altele! Uite ce m-am enervat!
- Tata, mama, stati ca viu si eu cu voi! Dar, stati putin sa va arat aici, la calculator ce am gasit: ia uitati-va termoviziune, termografie in constructii, audit energetic Bucuresti, certificat energetic, uite de-asta ar fi trebuit noi de prima data sa ne interesam, inainte de a fi batut palma cu omul ca sa-i stam in casa!
- No, asta-i buna-i mai dam si mura-n gura si daca omul n-o sa consimta, e clar, alti bani si nici pe noi nu ne mai vede in casa lui, asta sa fie clar! Si, tot raul inspre bine, dincolo de cati mp2 are locuinta, ce etaj, adresa si altele, cum ar fi daca e nevoie de mai extra-cash avans,  sau si vreun depozit asigurator pentru tine, tata, ca nou-chirias, vom sti ce anume sa intrebam pe omul-gazda, functie de al carui raspuns, insemnand ca are sau nu certificat energetic locuinta lui, vom sti si noi daca mai stam la discutie interesati pentru a-i fi clienti, ori ba, intelegeti?
- Da, ma tata, asa te vreau! Propun sa-l sunam  pe proprietar si sa-i spunem verde-n fata ca noi de-acum, repet de ACUM nu mai suntem chiriasii sai si ca de la noi nu mai vede un sfant! Dincolo de aspectul ca da, ne-a convenit initial asezarea functie de ce repere si interese imediate aveai tu tata, recte scoala si mai tarziu jobul, dansul ne-a asigurat doar verbal despre faptul ca vom fi multumiti de calitatea spatiului pe care-l are pe nume trecut. Eh, uite ca tu ai papat hapuri toata iarna, sesiunea numai tu stii cum ai trecut-o bine, invatand infofolita ca deh, peretii neizolati plus alte minusuri energetice, au facut caldura sa zboare pe fereastra, chiar si cu geamul inchis potentialul termic ce duce iarna friguroasa la o caldura si buna dispozitie in ambientul dintre pereti n-a prea tinut cu noi. Iin schimb omul si-a vazut bine mersi de ale lui, dar lasa ca asta se schimba de acum!
- Alo, domnul Serban, va rog sa veniti putin la garsoniera, avem ceva foarte important de discutat in ceea ce priveste intelegerea noastra din toamna. Va rog, foarte sincer, nu incercati niciun tertip menit a mai amana lucrurile, domnule Serban, sunt tatal fetei, cel care a batut cu dvs palma. Ca doi barbati, va rog mult nu-mi prelungiti sederea in capitala mai mult decat este cazul!
- Nu va suparati, dar ce s-a intamplat? Sunt in cel mult o ora acolo, va rog, calmati-va!
....................................
- Nene draga, bine ati venit, luati loc, ca sunteti la dvs acasa, noi nu. Domnule draga, venit-am ieri eu si sotia la fata la Bucuresti sa vedem si noi cum o mai aduce, un pachetel, niste banuti, ca familia sa ajutam lastarele tinere sa-si continue ascensiunea spre soare, sa-si desfaca petalele, stiti cum e, pesemne aveti copiii mai mari decat fata noastra...
- Va rog, sa nu intram pe teritoriul acesta cu discutia, pentru ca nu sunt deloc avantajat, sa nu va suparati...
- Ne cerem scuze, dar uitati problema noastra care e! Ne-ati spus odata ce-am luat legatura cu dvs in toamna trecuta ca probleme nu vor exista, ca vom fi multumiti de spatiu, de confort, de costuri. Ba nene, sunt om de la tara si domn eu stiu ca se numeste, el singur, dar e si validat acest titlu cand e numit de altii, o persoana care e sincera, onesta si care nu o da ca la Ploiesti, ma-ntelegi? Prin urmare, nu te pot numi asa. Dumneata ti se pare normal, mandretea asta de fata, in iernuta asta, ca iarna sa ne intelegem n-a fost cum era odata, nici zapada n-a cazut si nici geruri mari nu au fost, deci a fost asa mai toamna iarna asta, deci teoretic costuri mai mici la incalzire, consum, fara riscul de raceli si altele. Reiau, dumneata ti se pare normal, in atare conditii, un om sa man'ce frig in casa ta, pentru care plateste totusi la zi niste bani, care nu sunt deloc spalati sau obtinuti stramband din nas, sau facand can-can la televiziune, ci munciti, pas-cu-pas, iar tu sa nu informezi despre cauze, dupa ce te interesezi la chirias cum i se pare casa odata inceputa iarna? Cand noi saracii o sunam si ea draguta lu' tata statea cu flanere pe ea si cu patura infofolita sa invete in timpul sesiunii, nereusind  pe voce sa mascheze mereu raceli, dumneata nu ti s-a parut deloc anormal, ca atunci cand veneai dupa transa lunara pe spatiu, omul asta era mereu racit cobza? L-ai fi intrebat mataluta, a fost prea frig, o fi ceva in neregula la centrala sa te interesezi sa chemi om avizat de ISCIR sa controleze starea tehnica a instalatiei de incalzit, ca poate pierde caldura, sau vreun expert certificat in monitorizarea potentialului energetic al locuintei scoase spre inchiriere?
- Domnule, uite ce e, inteleg ca esti nemultumit, dar astea-s conditiile, cui nu-i convine e liber sa plece...
- Stai asa, ca n-am terminat! Contractul nostru, uite-l aici, va intra acum pe mana nepotului meu, avocat aici in capitala, si care ne va reprezenta pe noi, clientii dumneata. Speta: dezinformare, publicitate mincinoasa, solicitam recuperarea costurilor noastre, anularea contractului de inchiriere, pentru ca avem drepturi si noi si nu e firesc cand iti dai cuvantul asupra ceva, ceva-ul sa nu se regaseasca pe urma in serviciile pe care le primesti!
- Adica, ati trecut iarna in casa mea, de care, acum ca se incalzeste nu va mai convine c-ati racit un pic, ce sa zic, e parerea voastra, pana justitia se pronunta asupra nulitatii contractului de inchiriere, cheile vor sta la mine, iar voi in Bucuresti vedeti pe unde ce si cum, dar nu aici! Si asta de acum! Cu, sau fara placere, orice pas inceput duce undeva. E vointa care transforma pasul in mers. Asa ca, mergeti!
....................................
- Onorata instanta, chem la bara pe domnul Serban, proprietarul garsonierei, unde familia Dragu a consimtit intelegerea din prezentul contract pe care-l aveti la indemana spre verificare, spre a se constitui in chiriasi. Prevederile pe care le am in vizor, sustin dansii, nu au fost respectate de proprietar, iar dumnealor sunt aceia care doresc anularea de drept a contractului si in baza dezinformarii, a publicitatii mincinoase din anuntul imobiliar si a asigurarilor verbale ale proprietarului, cum ca spatiul dumnealui imobiliar este certificat energetic si ca nu vor aparea neintelegeri sau nemultumiri. Prin urmare, restituirea sumelor aferente platii unei chirii pentru un spatiu imobil in care te imbolnavesti si dai bani pe medicamente, iar confortul serviciilor platite e doar al domnului in buzunar, nicidecum al chiriasului care cu temperatura de 40 de grade si frisoane, invata in sesiune in conditii improprii, riscandu-si viata practic, din moment ce afara nu e o iarna ca pe timpuri, iar centrala pornita nu poate asigura un minimum confort ambiental, e clar ca: fie centrala nu e optimizata, n-are certificat la zi de functionare, iar pentru ca nici alti viitori chiriasi ai domnului sa nu mai pateasca ce a patit familia Dragu, solicitam dumneavoastra somarea proprietarului sa intre in legalitate privind acest aspect, apoi date fiind asigurarile mincinoase ale domniei sale asupra proprietatii imobiliare, care dupa cum puteti urmari din graficul termic din raportul analizei termografice al specialistului avizez.ro angajat de clientii mei sa probeze cele afirmate, acest contract de inchiriere are la baza minciuna, pentru ca nimic din ce anunta proprietarul ca poate oferi spatiul pe care-l scoate la inchiriere, nu poate fi onorat de dotarea momentana a acestuia. Analiza termografica scoate la iveala date despre potentialul energetic al locuintei aflate in proprietatea domnului Serban, ascunse din anuntul imobiliar cu care acesta-si face publicitate in presa. Iar, ca nici alti clienti mintiti,  sau furati, ca in fapt a nu spune un adevar dinainte, ci a spune una si apoi clientul sa primeasca altceva, inferior calitativ fata de ce i-ai promis, inseamna ca a minti si fura sunt sinonime, contextul de fata stand marturie vie. Doresc in numele clientului meu, anularea de drept a contractului de inchiriere, plus recuperarea taxelor aferente lunilor din sezonul de toamna-iarna, cat timp fiica domnului Dragu a locuit in chirie in spatiul detinut de proprietarul Serban si care nu a beneficiat de ceea ce contractul stipula. Atat si nimic mai mult, momentan.
- In baza probelor aduse de avocatul acuzarii, instanta decide anularea contractului de inchiriere si admite cererea de restituire a banilor datorati contractului de inchiriere. Proprietarul are termen o luna de zile pentru acest aspect, sentinta va trece in aplicare prin executare silita
a partii acuzate.
- Uau, ce tare!
- Minciuna are picioare scurte si oricat s-ar ascunde, nu poate ajunge prea departe!

Articolul participa la Spring SuperBlog 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Sa fiti cuminti sa vina Mosul, nu Paianjenu', da?

De-ar fi sa am puteri asa peste noapte adunate nu stiu care cum, as indrepta multe lucruri. As citi mintile oamenilor si le-as arata cum pr...