miercuri, 5 octombrie 2016

Recviem pentru stil

- Impuscatura din acel colt a venit, Sergiu, deci nu putea sti ca din spate-l va dobori cineva, dovada ca trupul fara viata a fost gasit cu fata in jos de prima echipa de ancheta. Ce om era el, Doamne, ce devotare vietii, carierei, familiei, ce spirit viu si animat de lucruri bune, pacat de ea lume, ca ramane fara un asa vajnic aparator al legii, binelui, ordinii si normalitatii intr-o lume atat de multiplicata... sacoul si camasa i-au fost strapunse de glont din spate spre fata si a atins buzunarul din stanga sus, foarte aproape de inima, dovada si balta de sange in care a fost gasit...
- Inteleg ce zici, Flavia, dar pentru ca ancheta inceputa de el nu s-a finalizat, raufacatorii inca-s liberi, ne vom da silinta ca acest timp sa fie diabolic redus.
Pentru ca numele, farmecul si linistea colegului pe care l-am pierdut, raul trebuie anihilat, iar daca nici Casa Domnului nu mai e un loc sigur, pentru numele lui Dumnezeu, ce lume e aia in care ne crestem copiii, martori tacuti, speriati si neputinciosi la atatea oripilante evenimente, cum ne mai putem numi oameni si omenire, cand nici credinta din suflet si convingerea sau uniforma apararii legii si ordinii nu mai sunt paveze pentru ce suntem investiti de societate sa aparam cu pretul vietii?
La finele acestei saptamani, omul care a fost dedicat trup si suflet misiunii sale onorabile va pleca pe ultimul sau drum in linistea cuvenita unui devotat aparator al cauzelor cele mai nobile dintr-o viata de om, iar noi ne vom asigura ca numele sau nu va fi patat de nimic! Familia lui sa fie anuntata de situatie si pe Jeni s-o aduceti va rog, la sectie, ne vedem acolo la 16, bine Vlad?
- Categoric, Sergiu, Flavia merge cu mine si cu Alex, ei doi vor duce copiii in siguranta la hotel si-i vor pazi, iar eu vin la sectie cu Jeni pana in orele 16.
- Multumesc, baieti, avem nevoie de mare coeziune, strangem mult lucrurile si-ntr-un timp cat mai scurt vreau sa lamurim pe ce urme inainta Paul si sa aflam dilemele ascunse ale cazului asta bifurcate parca la nesfarsit. Nu voi avea liniste pana cand bunul meu prieten nu-si va gasi linistea cea de pe urma si familia lui trebuie sa intelegeti ca are nevoie de raspunsuri clare pentru ca pierderea ei e mare! Ne mobilizam exemplar, da? Answ(a)er vrem!
- Sigur, sefu'!
- Hai, la treaba, cu radarele pe faza, ca undeva trebuie sa greseasca si cum o face, cum suntem pe el, ea, ei, cine naiba o fi in spatele tragediei pe care o constatam...
...............................................................................................................
- Din ancheta la care a lucrat, ajunsa pana in faza urmaririi faptuitorului in biserica, locul unde colegul nostru a cazut la datorie, se pare ca e vorba despre o retea de traficanti... Trebuie sa curatim acest buboi si sa oferim liniste si siguranta oamenilor. Asta ne e misiunea si o vom duce demni cu totii pana la finalul vietilor noastre la indeplinire! Jeni, Paul a cazut la datorie, urmarea pe cineva in biserica si restul ti-au mai spus colegii mei, ideea e: poti sa ne spui cum s-a comportat acasa, langa tine si copii, Paul in ultima vreme? Lucra mult asta o stim cu totii, iar cand iesea din ture, sigur nu avea liniste si tot cauta piste sa-l duca mai departe... A apucat sa-ti spuna ceva, cat de putin sau de codat, sau simbolic, il intoarcem noi pe toate partile si dibuim, ca noi, colegii lui, aici prezenti, stim prea putine, se pare, mea culpa!
- Sergiu, sotul meu se-nsurase de vreo doua luni mai mult cu politia si cazul asta, sau cazurile astea la care lucra, ca si cand pleca pe teren si ne-auzeam peste zi asa scurt Alo, ce faci? el pleca in misiune, se asigura doar ca sunt bine, intreba de copii, imi ura o zi buna si nu-nceta vreo clipa sa-mi spuna ca ma iubeste, apoi seara cand iesea de la voi din tura, sau de pe teren pe unde-l duceau investigatiile pe care le derula, ajungea acasa foarte preocupat de munca lui, pe care o sustinea in ultimele doua saptamani, cu o cerbicie pe care i-o stiam, dar asta era prea mult acum si simteam ca e ceva ce nu-mi spune, banuiam ca e ceva legat de mnunca si ca nu e firesc ca eu un civil sa cunosc amanunte ce doar omul legii cauta sa le afle si sa opereze cu ele data fiind investitura sociala pe care o are in plan profesional... Nu-l simteam rece sau evaziv, neatent la noi, familia, la mine, la copii, ci mult si cam dintr-odata prea mult cuprins cu totul de munca. De parca zilele ar fi intrat in sac, in politie el si numai el ar fi sa se ocupe de cazul sau cazurile in care era prins si, sincer iti spun Sergiu, asta ma speria si o anxietate de-asta ciudata ma cuprindea mai apoi la fiecare a doua zi, dupa ce seara-l vedeam prins atat de mult in meandrele muncii sale. Nu stiam cum pot face sau daca exista ceva ce-as putea face sa-l ajut in demersul asta al lui, ajunsesem aproape de faza in care prin gand imi treceau fel de fel de idei, cum ca, na, acum stim cu totii in ce nebunie de aglomeratie de lumi paralele, posibilitati si adevaruri spuse si altele nespuse traim si, cu toate astea, peste zi, dupa ce ma suna, cu greu imi stavileam rumorile din cap ce-mi tot spuneau Fa ceva, femeie, il vei pierde, daca nu cumva l-ai si pierdut deja, daca el pare sa caute infractori si de fapt dupa serviciu, da de infractoare? si cu greu imi regaseam lumina pe chip si convingerea ce totusi n-a putut fi vreodata atinsa de incertitudinea in privinta alegerii unei alte femei, ma facuse sa-l admir tot mai mult si pe mine sa ma simt tot mai mica in fata stilului sau: apelasem chiar la rochii scurte, pantofii cu toc mi-au fost mereu aliatii afisarii unei feminitati care mai ales in domeniul profesional e una din cheile succesului meu si deci, ca sa reiau cand mintea-mi tot punea intrebari de genul Poate nu te mai vrea asa aproape langa el, eu veneam cu o completare care suna asa: cum el orice face stiu ca este.
Nu, la cum il stiu eu, mi-e foarte greu sa concep ca relatiei noastre si relatiei lui cu copiii nostri i s-au pus asa, brusc si tragic capat in modul acesta si deci s-o spun ca la cum il stiam eu pe Paul, el, prietenul si iubitul meu sot si tata al copiilor mei, nu a incetat vreo clipa sa ma iubeasca in viata lui, cat despre ce a venit ca rod al iubirii noastre nu se poate vorbi vreodata ca un tata mai bun, copiii nostri ar fi putut avea, sau ca ei sa-si fi dorit!
- Draga Jeni, suntem cu totii alaturi de tine si de voi, cei ramasi in urma lui Paul, numele si prestanta lui nu va fi ponegrita, iar noi si cu sprijinul tau ne vom asigura ca ultimul sau drum si amintirea numelui sau va fi neatinsa de ingratitudine. Reiau, in tot acest timp, cat tu-l observasesi parca dintr-odata mai preocupat ca de obicei de munca, a apucat sa-ti spuna ceva, sa-ti lase vreun plic, folder in mesageria electronica, codat, simbolic, ceva ce e ceva, dar pare initial altceva, ceva periculos sau riscant sa cunosti despre ce e vorba, dar inofensiv la prima vedere... ne-ar putea fi de folos pe langa ce stim noi acum despre munca lui si care trebuie s-o recunosc franc, nu e prea mult. Nu vreau sa te descurajez, ori sa las deschisa portita care sa te duca pe tine in pragul dezamagirii venite dinspre noi,
colegii si prietenii sotului tau, dar tot ce stim pus cap-la-cap ne va ajuta, iar timpul pana cand dreptatea va fi aplicata pentru el nu va intarzia prea mult sa fie realitate si vinovatul, sau vinovatii deferiti justitiei... Numele si caracterul acestui om cu O mare merita un adevar elucidat si dreptate aplicata linistii dupa moarte!
.........................................................................................................................
- Rezultatele primite de la medicul legist confirma faptul ca omul asta, perfect sanatos, ar fi trait 100 ani, asa ca faptul ca el a fost ucis miseleste pe la spate nu face decat sa ne motiveze si mai mult sa-l prindem pe faptas! Haideti la treaba si Flavia, ramai putin.
- O vei aborda ca-ntre fete pe Jeni, aici la noi, ca restul echipei e deja la ea acasa si ridica probe si calculatorul trece prin filtrul celor de la IT, undeva trebuie sa gasim o scurgere de informatii, sau pont ceva care sa ne apropie de tinta. Ce vreau de la tine e, cat sunt colegii nostri pe teren sa adune probe din casa lui Paul, tu sa-i insufli femeii vaduvite de soarta si cu sufletul indurerat la culme acel dram suficient de incredere transmis intre voi evele, mai ales cand solidaritatea asta isi arata manifestarile in momente grele ca acesta, bine? Ce-ti cer e sa fii sora ei mai mare pret de cateva momente si sa-i transmiti acea traire de apropiere, stiu ca poti s-o faci si te rog sa o, bine?
- Da, Sergiu, Jeni va fi prioritatea mea maxima si vom trece si peste hopul asta, impreuna, cu totii!
- Asa va vreau, uniti pana in panzele (camasile) albe!
.........................................................................................................
- Sefule, uite ce era lucrul ala pe care-l camuflase subtil, colegul nostru Paul... retea de prostitutie juvenila, marfa era colectata prin centrele de plasament si datele tinerilor, ca nu era vorba doar despre fete se regasesc pe lista bine criptata de Paul in folderele sale, unde apar o droaie de siteuri cu profil dating, matrimoniale, sex ocazional. Buboiu-i mare. Implicare transfrontaliera, Interpolul vad ca are statistici curente, dar nu si rezultate de moment, ii contactam si ne unim fortele sa eliminam cauzele acestor putrefactii...
- Dati drumul la tot si pe cai, ca se filmeaza, ochii si urechile tuturor sunt pe noi, in numele celor ramasi in urma de moartea lui Paul, intreaga societate civila in slujba careia suntem chemati sa aparam legea si ordinea publica si linistea cea de pe urma a bravului nostru coleg, trebuie sa aflam raspunsurile izbavitoare si raufacatorii sa raspunda pentru faptele lor. Nu zic, dupa noi potopul, caci un foc intensificat de ardoarea cu care cautam aceste raspunsuri ne scalda piepturile, ci Paul vrea raspunsurile astea si noi trebuie sa-l ajutam si dincolo de moarte sa i le oferim, pentru ca stradaniile sale sa nu fi fost in van!
Intre timp, pana la inmormantarea oficiala a colegului nostru, acolo unde ca un adevarat devotat aparator al legii, cazut la datorie va fi insotit de multi colegi de breasla si oficiali din minister, focurilor de arma ce-i vor insoti trecerea dintre lumi, promitem solemn familiei si societatii ca-i vor veni alaturi si raspunsurile edificatoare pe care cu totii le asteapta de la noi. Paul a incercat si a fost rapus in stil miselesc, misiunea cautarii adevarului i s-a pus initial capat, noi venim din urma si cautam si-n gaura de sarpe veninul care macina normalitatea din ziua de azi. Crimele trebuie pedepsite pentru insanatosirea mediului in care vietuim cu totii,  fie ca ne despart atatea categorii de lucruri si actiuni pe seama carora nu cadem cu totii si-n aceleasi puncte comune de acord, trebuie sa nu uitam vreodata ca normalitatea nu e o tinta imposibil de atins, ci ca ea trebuie sa fie aparata cu onoare pentru un climat benefic generatiilor copiilor ce vin dupa noi. Datoria ne cheama sa facem lucrurile mai bine si ce a inceput Paul noi sa ducem la final si raul sa-l indepartam! We will find the Answe(a)r si abia apoi The case is closed!
- In zi de sarbatoare pentru noi toti, aici adunati de durerea pe care ne-o produce in suflete prematura moarte a colegului nostru devotat muncii in slujba apararii legii si ordinii publice, sa lasam tirul gloantelor ce strapung cerul sa reinvie spiritul datoriei civice pe care o avem cu totii in a apara binele. Acasa, pe strada, in institutiile sociale care dau insemnatate notiunii de popor, cele care ne cresc si ne educa familiilor noastre copiii, cele care ne ajuta sa ne recapatam sanatatea atunci cand vicisitudinile vietii ne ating, cele care ne apara cu pretul vietii demnitatea si linistea pe care, ca cetateni liberi si cu drepturi si responsabilitati pe care le avem cu totii in tara aceasta, meritam cu totii o viata linistita pe care s-o traim cum ne place, fara ca sa ofensam, sau deranjam pe cel de langa noi!
Paul, colegul nostru politist a fost un brav aparator al legii sociale, profesionale, morale, firesti in comunitatea din care a facut parte pana acum 3 zile a cazut la datorie in slujba noastra a tururor. Suntem datori sa-i pastram vie memoria devotamentului sau si curajului aratat neclintit sa-i raspundem cu raspunsurile pe care el nu a mai
apucat sa le afle!
..............................................................
- Doamnelor si domnilor, da, asa cum ai spus si tu Mihai, suntem cu totii martori aici la inmormantarea oficiata cu onoruri pentru omul aflat in slujba legii si ordinii nationale cazut la datorie si pe care-l plang o familie indurerata, colegii sai de breasla, precum si o tara intreaga, pentru ca evenimentul de azi are accesul presei permis de familia politistului, care a dorit pe aceasta cale ca munca lui Paul nu a fost in van, iar raufacatorii pe care-i urmarise pana in ultimele sale clipe de viata sa stie ca nimeni nu sta cu mainile in san. Pe langa oficialitati din ministerul de resort, sau personalitati din viata publica si politica ce au dorit sa aduca un ultim omagiu la capul politistului cazut in misiune, colegi din presa, elevi din scoala unde copiii lui Paul invata, parintii politistului cu chipurile inundate-n lacrimi vecini, lume, lume multa, da, este prezenta aici sa-l planga pe Paul si sa deplanga odata cu soarta lui si regretul ca in spatele mortii politistului cercetarile pe care acesta le facea duceau spre o buba mare a zilelor noastre, ne-au spus anchetatorii. Ce nu ne mai pot ei spune deocamdata, vom incerca noi sa aflam si sperand ca munca de ancheta dusa de colegii lui Paul va aduce raspunsurile pe care chiar acesta le-a cautat pana in ultima clipa a vietii sale, noi vom fi alaturi doamnelor si domnilor cu precizari ulterioare. Nu pot sa nu remarc tinutele pe care care, in semn de doliu colectiv, toti cei prezenti aici la cimitir le poarta cu o demnitate aparte pe care doar durerea produsa de disparitia prematura a politistului le-o provoaca in suflete si pe care doar raspunsurile mult asteptate si de catre Paul insusi in urma anchetelor  sale si acum mai cu seama de catre toata lumea o mai poate face mai usor digerabila. Intr-o solidaritate a suferintei, imaginile pe care le urmariti acum redau cum nu se poate mai bine prin cuvinte marturia sperantei ca raspunsurile cautate pana la moarte de catre politist vor veni in cele din urma si vor face lumina in ceea ce priveste aura de mister care imbraca pana acum moartea la datorie a lui Paul. In acord cu raul, ramul mi-e prieten numai mie, vremea de azi e-n acord cu simtamantul unanim pe care ca o masa comunca, ca un singur trup, multimea de privitori veniti sa-i fie alaturi lui Paul il are, il poarta si cerul parca plange si el moartea unui sot si tata care a urmarit raufacatori si a fost rapus in cele din urma. E semn prevestitor de uniune subtil creata intre cei de-o simtire ce-i aceeasi si ea vadeste cu toti porii cererea dreptatii ce se vrea chemata prin raspunsurile intrebarilor ce nu mai contenesc acum si care vor face obiectul anchetelor viitoare. Stil, Black tie, black weather demnitate, suferinta, durere, lacrimi, intrebari, raspunsuri cerute cu insistenta de o aproape palpabila presiune sociala careia ne asociem si noi, jurnalistii care dam mai departe informatiile pe care le avem, sa contribuim la eforturile sustinute ale colegilor politisti ai lui Paul la aflarea ucigasului si pedepsirea conform legii a acestuia. De la fata locului, predau legatura inapoi la tine in studio, Mihai, revenim cu amanunte in grupajele de stiri de mai tarziu. A transmis pentru dumneavoastra, Eva Nasea.
....................................................................................................
- Intrerupem programul serii pentru redarea pe post a unui anunt comunicat chiar acum de politia romana: in cazul mortii la datorie a politistului Paul, anchetatorii anunta filtre masive pe teritoriul intregii tari, cu precadere in localitatile din apropierea frontierelor tarii. Semnalmentele suspectului: 1,95 m, constitutie astenica, ochi albastri, par saten, sex masculin, nume: Cezar Bonciu. Anchetatorii anunta faptul ca din ultimele informari, acesta fusese vazut ieri in orasul sau natal, Orastie, unde alaturi de alti barbati lua masa intr-un restaurant de la marginea orasului. Martorii sustin ca masini puternice au gonit apoi din parcarea restaurantului. Purta vestimentatie eleganta, costum si pantofi eleganti de culoare neagra, deasemnenea palton negru. Individul este extrem de periculos, face parte dintr-un grup infractional local pe care politistii l-au avut mereu in vizor si care incearca acum sa fuga. Revenim cu noi amanunte pe masura ce ele ne parvin. Vizionare placuta in continuare!
...............................................................
- De ce ma, de ce? (In lipsa unui raspuns, tot ce se aude in fundal e un pistol care se descarca precis doborand ucigasul). Recviem pentru onoare...


Articolul participa la Super Blog 2016


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Sa fiti cuminti sa vina Mosul, nu Paianjenu', da?

De-ar fi sa am puteri asa peste noapte adunate nu stiu care cum, as indrepta multe lucruri. As citi mintile oamenilor si le-as arata cum pr...