miercuri, 26 octombrie 2016

Sa fie cald si bine peste tot in casa!

- Vlad, mama, eu n-am sa mai fiu in curand, dar tu esti dator vietii sa duci fiecare zi a ta mai departe, invatand in fiecare zi lucruri noi ce cu timpul te vor ajuta sa stii si sa poti derula orice tip de activitate, asa cum barbatii muncitori stiu de toate si-s mesterii ogradei lor, tot asa si tu, mamica sa fii la casa ta. Sa te  zbati din toate cotloanele fiintei tale si sa faci in asa fel incat nimic sa nu poata sta in fata ta fara sa poti intelege cum functioneaza. Si in toate cele pe care le vei face, dragul meu, sa nu dai nicio clipa senzatia ca dupa ce ai facut ceva, are sa-ti para rau de modul cum ai facut-o, ori chiar rusine sa-ti fie dupa aceea! Nu, tu trebuie sa fii implicat cu totul in ce faci si atunci nimic nu-ti va putea stirbi vreo clipa bucuria de a fi realizat un lucru bun.
Asta o stia de mic copil Vlad, care a crescut si cu grija de a nu face cuvintele mamei sale sa para in van, dar si cu temerea ca odata ce crestea sa existe momente in care sa nu stie sa faca cea mai buna alegere si consecintele actiunilor sale in urma unei alegeri nu foarte sigure pe el sa duca in final la acel sentiment de care avea oroare: vina, culpa, responsabilitatea precara, rusinea pentru ca rodul alegerilor si actiunilor sale au dus in final la ceva de care nici el nu e deloc multumit si cei care si-au pus mare baza in el si alegerile sale s-au simtit tradati si nefericiti. Iar cand succesiunea aceasta de evenimente, pe care in genere nu o poti tot timpul controla vine sa-i raneasca pe cei apropiati tie, cei care cred cu totul in capacitatile tale, nereusita te doboara mai ales cand stii ca altii au crezut in tine si te simti, inevitabil raspunzator de esec si in fata lor, in egala masura cu forul tau interior care nu gaseste pentru tine decat foarte multe intrebari de cele mai multe ori formulate retoric si sub forma de repros, la care nu se prea gasesc de fiecare data raspunsuri. Si atuncia, de facut poate ca este sa nu uitam vreo clipa de faptul ca suntem oameni si ca sunt momente cand ceva ne poate depasi judecata, alegerea, urmarea actiunilor noastre nu poate fi de fiecare data fara cusur. Dar ce e cu adevarat important e ca dupa ce o greseala a pus stavila reusitelor noastre, in forma si intensitatea cu care s-a manifestat ea, e recomandabil ca pe viitor in situatii similare sa procedam altfel de cum am facut-o si n-a dat rodul asteptat de noi, doar asa, nerepetand erorile, putem evolua. De aici, o liniste interioara isi gaseste tot mai profund lacas in noi. Niciodata n-a putut uita cuvintele mamei lui, iar acum cand conduce propria afacere stie ca cine avizeaza un lucru e specialist in domeniul sau, la fel cum el e mester in ograda lui. Casa bunicilor, parintii din partea mamei i-a fost adapost in copilarie, la fel este si acum cand a ramas doar el caci ceilalti s-au ridicat rand pe rand la vremea lor la cer. A venit mai intai randul bunicului si bunica si mama lui i-au fost si tata si mama, scoala incepuse nu de prea mult si bunicii i-a venit si ei randul, iar pe cand era-n gimnaziu mama a aflat ca sufera de o afectiune care nu-i va permite sa-si vada baiatul ginere si om la casa lui.
Singur pe lume a trebuit sa faca fata situatiei deloc obisnuite, dar angoasa de fi cel care greseste pentru ca e nechibzuit in judecata si actiune l-a facut sa fie cumpanit si sa invete de timpuriu greul vietii. A aflat pe pielea lui si cum sa invinga singuratate si orice neajuns, s-a gospodarit mai greu la inceput cand era greu sa admita ca din familia lui doar el mai ramasese de dus crucea mai departe, dar n-a dat inapoi si a razbit din greu pentru ca povetele mamei lui sa fie ancora de viata pentru el.

Pentru ca locuinta veche a bunicilor sai si-a pierdut cu timpul din eficienta cu care orice adapost pentru cap si minte multumeste pe cel care sta sub el, Vlad a-nceput sa reamenajeze spatiul interior in asa fel incat cladirea sa nu aiba pierderi de randament termo-energetic. Adica a-nceput sa-nlocuiasca rand pe rand ferestrele cele vechi cu geam termopan, portiunile din zidul exterior casei ramase fara tencuiala acoperite la loc si de asta data si cu strat aditional de polistiren si iarna a vazut ca spatiul este mai bine izolat si fonic si termic, iar consumul de combustibil necesar incalzirii se reduce fata de perioada in care in iernile copilariei sale, mosul focarea sobele de numa-numa, dar asta si pentru ca si iernile erau atunci spre deosebire de acum cand par a fi ceva mai subtirele la frig si zapezi mari, grele si reci ca naiba. Pentru extinderea spatiului de locuit, atunci cand in vara trecuta a facut proiectul noi sale case ridicate pe baza cladirii vechi a avut in vedere aceste ultime notiuni de randament termo-energetic, economisirea si eficientizarea folosirii energiilor termo-izolante pentru un ambient optim din punct de vedere al conditiilor pe care Vlad le pregatea deja de anul trecut de cand a inceput lucrarile pentru intemeierea noii sale familii. Elena, vecina si fosta colega de clasa din scoala generala a ramas si ea fidela acelorasi valori traditionale care au facut familia ei multietnica sa dainuiasca prin timpuri de cand se propasisera aproape de capitala actuala a tarii primii ei reprezentanti inainte de unirea principatelor romane.

Si pentru ca prietenia lor de mici a continuat si data fiind vecinatatea domiciliilor, Vlad si Elena duc mai departe traditia tinerilor care nu se rup de tot de glia unde au facut ochi, ci intemeiaza casa si familia in acelasi loc si cresc odata cu copiii lor, traditiile cu care au crescut si pe care le mai adapteaza cand si cand pentru a tine pasul si ele cu vremurile schimbatoare cat ai clipi. Iarna trecuta termografia comandata specialistilor din Bucuresti a dus la obtinerea unui certificat energetic al noii cladiri reamenajate, care spre deosebire de spatiul si calitatea mediului ambient din vechea locuinta, acum reprezinta cu totul altceva. Acum caldura nu se mai pierde nici pe la nivelul ferestrelor si nici transferul termic exterior nu afecteaza peretii dinafara casei, caci izolatia termica e bine facuta si eficienta iar inauntru e mult mai bine, mai cald si pe deasupra si fara consum suplimentar de combustibil pentru asigurarea conditiilor optime: incalzire centralizata pe lemne, apa calda tot timpul pentru gatit, spalat vase si sau rufe la baie. Munca bine sustinuta si de sprijinul celor dragi face casa buna si tot mai buna pentru ca familia creste si odata cu ea si munca trebuie sa sustina noutatea in materie de adaptare a mentalitatilor la pragmatismul cotidian novator, care usureaza viata si costurile ei in materie de straduinte si eforturi pentru obtinerea rezultatelor scontate. 

Avizez.ro face toate acestea venind in sprijinul proprietarilor de locuinte ce doresc eficientizarea termoenergetica a spatiilor lor imobile cu servicii de audit energetic, termoviziune, termografie pentru reducerea costurilor si optimizarea unui flux termic constant in casa, fara pierderi de caldura cauzate de lipsa izolarii corespunzatoare a peretilor exteriori, neetanseizarea proprie la nivelul ferestrelor dupa montarea acestora. La fel stau lucrurile si in cazul categoriei de proprietari de spatiu imobil ce pregatesc din punct de vedere energetic locuinta lor pentru obtinerea unui standard superior acordat si avizat de certificatul energetic obtinut conform datelor tehnice ale locuintei care sa-i poata determina sa perceapa un pret mai mare in anuntul de vanzare a locuintei detinute. Indiferent despre ce categorie de clienti vorbim, omul sta in centrul preocuparii acreditarii prin certificare energetica a spatiului de locuit, care aduce odata cu ea si beneficiile masurate in standard de viata optim in ambientul casei ce nu prezinta riscuri de pierderi termoenergetice in urma auditului de specialitate care a incadrat cladirea intr-o clasa energetica superioara. Ca locuieste in ea, sau investeste in amenajarea casei pentru a-i imbunatati  randamentul termo-energetic si a castiga un pret bun de afisat la vanzarea casei, asta depinde doar de om si conjunctura de moment in care lucrurile legate de el insusi si de proprietatea imobiliara pe care o vrea pentru el, sau o scoate la vanzare dupa ce-i asigura noului proprietar aceleasi conditii optime de care si el ar fi multumit.

Asta inseamna sa faci lucrurile implicat si devotat calitatii maxime pe care o poti obtine din ceea ce faci, nu sa speculezi si sa vehiculezi interese si sume de bani, ci sa pregatesti dinainte pentru tine sau pentru celalalt terenul unde si tu si el v-ati simti la fel de bine! Cu siguranta nu-ti va fi rusine vreodata procedand asa!

Articolul participa la Superblog 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Sa fiti cuminti sa vina Mosul, nu Paianjenu', da?

De-ar fi sa am puteri asa peste noapte adunate nu stiu care cum, as indrepta multe lucruri. As citi mintile oamenilor si le-as arata cum pr...