joi, 12 ianuarie 2017

Dragoste si paine de August Strindberg, sau gustul dulce-amar al vietuirii cand te minti

Dragoste si paine, colectie de proza scurta, povestiri si nuvele in care August Strindberg pune aceeasi intrebare, De ce anume are nevoie omul in viata pentru a fi multumit si fericit? careia prin intermediul intertextualitatii (Ivan Karamazov semneaza eseul Marele inchizitor in textul romanului Fratii Karamazov al lui Fiodor Mihailovici Dostoievski) scriitorul rus ramane la dilema metaforei painii ca valoare, materie, hrana si euharistie, hrana spirituala. 
Problematica painii vs. dragoste adica intre necesitati omenesti, firesti, trupesti si spirituale pusa in paralela cu abordarea eseistica din Fratii Karamazov dostoievskiana opune viziunii optimiste, visatoare, speranta omului simplu de a fi absolvit de grijile pasuite pana-n ultima suflare din timpul vietii si va merita adevarata mantuire in viata de apoi, nu jugul sub care sub pecetea pastoririi turmei sufletelor umane biserica a abuzat de vietile supusilor ei. 

Paine si dragoste este o nuvela ce nuanteaza ironic viziunea unei nejustificate stari de optimism afisata de un militar cu leafa bine limitata de aparatul functionaresc de stat pe cand tanar inca fiind, el doreste sa se-nsoare. In vreme de restriste totusi, cand nu toti cei de varsta apropiata lui isi permit sa faca acest pas, pentru ca nu au ajuns la un stadiu multumitor de agoniseala cat sa poata asuma responsabilitatile ulterioare ce decurg din oficializarea unei relatii cu o femeie pe care o iubeste si cu care-si uneste destinul, el risca, face imprumuturi peste imprumuturi, se-ncurajeaza nu foarte sincer cu sine ca va munci si suplimentar in aparatul editorial, traduceri, editari, corecturi si cumva razbi-va tot ce viata i-o pune-n cale sa-i testeze capacitatea de acomodare la tot felul de realitati mai complexe decat credea el c-ar fi cazul ca viata sa aiba. Finalul povestii ce da numele colectiei de proza scurta, din care mai fac parte si alte povesti la fel de pilduitoare prin inspirata alegere a titlului lor (O casa de papusi, Copilul, Ciurul de pietris, Pasarea Phoenix, Capul familiei) pare sa fi-nvins entuziasmul cu care felul in care militarul sustinea ca el si iubita lui se pot iubi, pot invinge probele pe care viata le aduce traitorilor ei, testandu-le capacitatea de adaptare la situatii mereu noi. A crede ca iubirea invinge orice greutate, dar a te raporta la intretinerea iubirii dupa ce zice mereu sau ce crezi tu uneori ca zice mereu lumea si sa vrei sa pari ceva ce nu esti si n-ai fost niciodata, inseamna sa nu-ti fie-ngaduit sa vrei, pentru ca tanjirea la ceva ce nu te reprezinta, nu e reala vointa si deci ramane sa-ti fie straina. Cum iti asterni la fel si dormi, iar daca risipesti ca sa pari ca esti ceva ce nu ai cum sa fii, atunci viata bate orice inchipuire si-ti da lovitura de gratie si-ti ingenunchiaza orice umbra de verticalitate ontologica.

Graul costa si e rar si scump, iubirea da nastere iarasi vietii, ce iubesti devine familie si guri mai multe pe care trebuie ca parinte, mai ales ca tata sa poti castiga din munca depusa suficient cat sa-ti poti hrani copiii si iubita sotie. Cand nu, viata te zdrobeste pentru c-ai cutezat s-o minti c-ai putea vrea si tu ce altii vor si pot si doar ca sa fii sa vezi cum e macar, altceva decat simti ca esti, ai fost pedepsit. Iluzoriul e intangibil. Implacabilul atinge si distruge cand nu gaseste concordanta intre ce esti si ce poti, cu ceea ce vrei.
O carte despre dualismul vietii asa cum e ea, un concept, un perimetru inaccesibil tuturor, cel putin nu cu egala masura si nu in toate unghiurile sau colturile ei, o critica a unui sens al lucrurilor semanat cu forta si puterea abrupta a transformarii lumii ca decor, nu si ca destin ce ramane vie in universala cutie de valori artistice si literare ce nu are nici timp si nici criterii menite a disocia, ci doar de a repera dupa individualitatea si personalitatea sufletului creator teza unicitatii autentice din opera asumata o viata de om.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Sa fiti cuminti sa vina Mosul, nu Paianjenu', da?

De-ar fi sa am puteri asa peste noapte adunate nu stiu care cum, as indrepta multe lucruri. As citi mintile oamenilor si le-as arata cum pr...