marți, 11 aprilie 2017

Flori


- Have you found joy in your life?
Si de aici filmul s-a-ncheiat pentru Filip, iubitul Cezarei, cel intrebat de maestrul sau pe cand initierea-ntr-ale tainelor lumii se preconiza lunga si anevoioasa, caci fundamentul departarilor curente de idei, lume si persoane iubite face casa buna uneori doar c-o retragere-n sine, pastrandu-i pe toti ceilalti departe si gasind sensul vietii, fantana primordiala intr-un sine care e templu, zid-fortareata, dar si cuget bine antrenat s-absoarba dinafara orice fel de energie negativa.
Cand maestru-i spunea asta, el a-ncercat, dar nu a reusit sa-nteleaga sensul acestei indepartari controlate, sinele de cei dragi si mai ales de cea mai iubita dintre pamanteni, femeia care l-a-mplinit si l-a-nteles, completandu-se reciproc, Florina. Asa ca, din toate relele din lume, asa cum omul pe a carui invatatura o urma pana s-o cunoasca pe ea, el l-a ales pe cel mai mic, renuntand la a-si mai urma chemarea cunoasterii diferite pe care acel om o propunea si, mergand pe calea unui conformism rational care l-a si satisfacut, n-a putut fi altfel decat fericit. Iar starea de fericire n-are nevoie de niciun fel de descriere, sau retetar pentru a fi traita, caci fiecare om are calea sa, destinul sau si functie de alegerile pe care cand timpul i le solicita la momentele cand imperios necesar pentru traiectul oricui, omul are de facut alegeri care-l duc mai departe in actiune, sau care, din contra-l retrag si-i iau din elan si tot asa. Pana sa fi-nteles ca a calatori poate fi, in lipsa unui intemeiat motiv, scop si directie stiuta dinainte o alegere nepotrivita, decizia de a plonja in interiorul fiintei lui a fost de cel mai bun augur din cate i-a fost dat sa traiasca. Ce a gasit acolo e simbolul dragostei ca atitudine specific umana, imaginea unei flori vitregite de mediul ei propice, la fel ca sufletul parasit de vointa abandonat intr-un trup lenes sa se dezvolte. E totodata ambitia unui gand incapatanat sa se inalte chiar si atunci, sau mai ales cand niciun detaliu aparent nefavorabil nu-l crediteaza cu vreo sansa la realizarea sa.  

E speranta unui Arghezi din "... si rasadit in cremeni", e simtamantul unor piese ca "Left outside alone"- Anastacia, sau "Outside"- Staind. Sau imaginea florii intre gratii, care nu accepta ingradirea, foloseste zidul ca pavaza si nu se clinteste din cutezanta cu care asemenea curajosului tanar fir de iarba-si continua ascensiunea spre cer. Pas cu pas.

Asa ca, raspunsul pe care Filip i-l da acum fostului sau maestru e ca da, a aflat Joy si afla zi de zi alaturi de femeia lui iubita cu care doreste sa-mbatraneasca intr-un implacabil optimist, ca-n floarea cea creste si bucura ochii de dincoace, sau dincolo de gratiile gardului ce-o apara sau opreste sa se intinda-nafara de. Ca-n Loredana cu Bug Mafia si Lumea e a mea, momondo!Articolul participa la Spring superblog 2017.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

In cautarea linistii interioare

Auzisem despre o fetita care intre timp a crescut si doar problema pierderii bebelusului de care avea grija fusese aceea care-i manca sufle...