luni, 27 noiembrie 2017

Adulmeca farmecul ineditei calatorii. O viata, nu doar 5 minute

E iarna afara, iara, Oh, oh, oh, e iaran-afara, e iarn-afara, oh, oh, oh! Valeleu, ia uitati-va fratilor ce-i acolo-n strada, casca-gura cat cuprinde ba dupa una, ba dupa alta, ba c-a murit actrita si-a mai luat si-o surata dupa ea, ca cica i-ar fi facut statuie-nainte de vreme, vorba unuia dintre noi, mai cu greutate asa, ba ca una, ba ca alta... Ideea e uitati-va si voi unde suntem: ba in strada, ca ne-au omorat copiii, ba ca uite votul, nu e votul, ba ca #rezist (ba ca hai cu soricelu', purcelu', catelu' si copilu') pe principiul unde-s mai multi, trece foamea, frigul si plictiseala mai usor decat acasa, ba poate ca sunt si unele considerente la care adera unii, dar nu si cei mai multi si nu singuri, de buna voie! Si-atunci ce faci sa 5 minute, ori in casa, ori c-ai apucat sa iesi, sa-ti strigi, sau sa-ti cauti manifestand public nemultumirea fata de cei mai prejos de tine care-ti dau legi bune pentru ei, sa le respecti tu, ei nu, c-au facut-o cumva sa dea bine ca atunci cand pica pisica de oriunde ar fi, tot in labute pica, nu pe, ca e o expresie pe la noi, unde in caz c-ai picat cu botu' pe labe se cheama c-ai cam incurcat-o...

Asa ca, oricum ar fi sa fie, tot iarna a venit si daca la rece parca ne place mai mult sa socializam offline si nu in case si la reuniuni publice, ci in plina strada, mijloc de transport si orice-ar mai fi, atunci ideea de a te pune pe graba cu toate ca sa fii gata in 5 minute, sau in timpul pe care ti-l arogi pentru a fi gata pana la o anumita ora si din acel timp si pana atunci cand zice-se vom fi fost gata sa plecam la ora aia ar mai fi doar 5 minute, ei bine, la intrebarea asta, raspunsurile-ar fi, zic eu multiple si adecvate circumstantial de mod, de timp, de cauza, de scop, de ce mai vreau si simt eu. Ca n-oi face poate nici ca pantera roz in clipul viral de pe facebook cu trezirea dupa somn, cand bubuie, ceas, taie cablul la telefonul (inca din acela fix si cu fir!), lasa jaluzeaua si te miri ce ca sa amane trezirea si sa  prelungeasca somnul, dar nici graba mare nu e sora buna cu tine sau cu ce ai de facut, iar ce ai tu de facut se cade macar in ultimul ceas, daca a fost ceva ce ti se cuvinea si anterior, dar din varii cauze s-a mai tot amanat, sa-l ai la timpul si dupa bunul tau plac. Astea fiind zise, imbracarea si a fi gata, incaltat, calcat, apretat, la dunga, sprayat, parfumat, pieptanat nu e cazul ca-mi ajunge si-un prosop (soarta mai e si cruda, mai e si ironica, ideea e sa te prinzi bine de ceva si s-o intelegi, sa  te impaci cu ideea si sa continui parcursul cu datele actuale prin fiecare etapa treci!), dar cand e vorba de mers la un teatru, aia e, ramane teatru. Am pus memento de cand stiu cand va fi piesa, stiu distributia, ora, data, de imbracat o fac repejor, imi iau doamna de brat si mergem. Eu camasa, costum, palton si pantofi pentru barbati, doamna pantofi de dama.
Restul e enigma, pentru ca desi se intelege ca teatrul nu e iesit pe strada pana la magazinul din colt, sau facutul pietei dimineata, e vorba totusi despre misterul feminin care capata aura unui misticism greu de elucidat sau macar de inteles, ca nu depinde musai de obiectivul avut sau de destinatia aleasa pentru costumatie, caci oricand niste bluze, un sacoas sau camasuta poate sa le faca ochi dulci.
Doar n-o sa m-apuc sa tai porcul, nu? Nici in curte, nici de pe lista, nici de niciunde! Planificarea face totul ca la carte, cu minte si cu ce mai e necesar. Ca s-a-ntamplat mai deunazi sa fi  fost cazul sa ai tren la mare si sa-l legi de la Bucuresti, unde n-ai mai ajuns sa prinzi trenul de la munte, aia a fost sa fie atunci, dar n-or fost de vina doar 5 minute, ci deraierea altui tren, supraincalzirea sinelor, viteza de deplasare a trenului, cauze colaterale la fel ca si pierderile pentru ca toate astea, dragii mei comporta relativismul. Sau mai pe-ntelesul tuturor, lucrurile se leaga-ntre ele unele de altele, motive de cauze, rezultate de cele de dinaintea lor ce stau langa o actiune sau alta si tot asa. Nu mai conteaza poate cand sau daca, de se poate intreba in virtutea dorintei aflarii vreunui tap ispasitor cine si cu ce, sau cine, de cate ori s-a mai repetat actiunea, asta ca sa parem interesanti, dar de cele mai multe dintre datile in care procedam asa nu facem decat sa ne taiem craca de sub noi, noi cei care intr-un pom tot ca pe scaun stam asezati, vorba veche din popor cine-ncepe, tot ala trage, sau de e sa spunem ca inceputul vine cu acea parte, tot aceea si ispaseste, ca fie nu se supara si s-a prea obisnuit cu naveta, fie omul altceva nu stie, nu poate sa iasa din cercul asta de neprevazut care-l tot deznadajduieste si-l tot face sa plateasca pentru niste greseli, de care, vedeti voi, daca s-ar trezi candva ca le face, cum si cand sa fie ceva mai atent ca sa nu le mai repete, poate c-ar schimba ceva.
Ar dormi ceva mai devreme, sau mai mult, functie si de ora de trezire de dimineata, cand ce se zice, e bine sa fii gata de activitate, ca sa ajungi departe! Lene sa n-ai, vointa da, drumul duce undeva si daca esti sau nu gata de aventura pentru neprevazut, necunoscut si vrei sa gusti farmecul, magia, frumosul noutatii, atunci te destepti si iei aminte pe ce carari iti lasi pasii sa te duca, pana unde. Si ca din 5 minute ajung sau nu sa fie mai multe, referindu-ne strict la iesirea planificata la ora de, nu e bai, zau, cand drumu-i ales impreuna o viata, cu sau fara 5 minute, tot acolo ajungi. Enjoy the journey!
Articolul participa la Superblog 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Robinson Crusoe by Daniel Defoe

Robinson Crusoe by Daniel Defoe, the traveling story this time keeps the main theme as the old greek poems did. An american special edi...