vineri, 16 martie 2018

As din maneca Second Hand


Nu haina, nici macar orice alta comoara pe care o gaseste, aduna, sau doar o dobandeste de la familia, nu-l face pe om Om. Asta e clar. Cat priveste partea cu imbracatul, a fi curat, calcat, nu musai nou, parfumat si cu eticheta cu tot cu pretul pe ea iesit din magazin, inseamna sa ai respectul de sine si fata de ceilalti. Asta in ce priveste modul in care pari altora, la o doar prima vedere. Cand omul dinaintea ta te si cunoaste, te vede mai mult decat doar o data, atunci impresia pe care si-o face despre persoana ta comporta o analiza subiectiva dusa pe mai multe paliere, decat acela al simplei interactiuni, unde vizualul sa spunem ca ar conta decisiv. Nu importa, in schimb doar sa pari cuiva ca ai fi asa si nu altfel, ci efectiv sa fii, iar dincolo de atributele exterioare, fiinta ta e cea care prin educatie, disciplina si o constanta a tinerii cont de acestea doua de mai dinainte le si dovedeste. Poti sa ai tu toate perlele din lume pe la gat, maini, picioare, brau, sau pe unde ti-o mai trece prin cap sa ti le atarni, daca atunci cand deschizi gura rad si curcile de tine! Tinem cont de faptul ca acum traim la fel ca si in alte perioade ale lumii cand la fel multiculturalitatea,  diversitatea de orice tip, globalizarea, emergenta pietelor muncii, turismului, interschimbul civilizational, cultural, educational, culinar, turistic, nu doar demografic, sau lingvistic influentate de o oarecare orientare a oamenilor tot spre mai binele economic gandit intr-o balanta a nivelului de trai raportata la remuneratia muncii prestate, a eficientei puterii de cumparare a monedei si prin urmare a valorificarii unui cos minimal de consum capabil sa asigure un minimal nivel de subzistenta pe termen mediu si lung, or in atare oranduiala a miscarii si reorientarii, constanta traiului intr-un anume loc mai mult timp este ceva mai rar intalnit. 
Prin urmare, nevoia de adaptare la una dintre cerintele capitale ale mersului actual al lumii din toate punctele de vedere este sa poti sa fii pregatit mereu sa pleci sa o iei de la capat in alt loc in care poate ca ai gasit un job mai bun, in care va trebui sa stii si poti trai asa cum iti poti permite din tot ce poate la inceput sa insemne De toate am si-mi permit, ca doar de aia lucrez si nu stau acasa, ci sunt mereu in deplasare si departe de casa, sau Acasa. Or, discutia nu se poarta acum despre Acasa, nu doar locul, amintirile si oamenii dragi din familie si cercul larg de prieteni unde suntem pretuiti in egala masura pe cat si pretuim, sentimentul, ci despre nevoia pe care timpul plus alte seturi de factori economici, culturali, sociali, profesionali o impun individului sa se adapteze la mersul vietii si al lumii in genere. Nu poti, evident, sa vrei sa faci  in viata doar lucrurile care-ti plac, din ele sa-ti castigi si existenta si sa desfasori in extinsul timp liber de la munca doar ce te preocupa pe tine, in materie de pasiuni si hobbyuri. Clar nu. 
Si atunci, o oarecare doza de compromis trebuie sa existe in oricare dintre noi, aceia care fie doctori, profesori, sportivi, militari de cariera, sau orice altceva, ca plansa diversitatii muncii comporta mai mult decat am apucat sa amintesc eu initial, ajungem la un moment dat sa lucram pentru a ne intretine viata si pregati ascensiunea spre ce vrem cu adevarat sa facem candva in viata pentru a ne acoperi costurile subzistentiale dar si de a simti ca prin natura lucrului mainilor, sau mintii noastre ajutam si societatea intr-un fel sau altul. Or, cata vreme si compromisul pastrat in aceste linii pozitive, faci altceva decat te-ai format, cat sa treci peste un hop si sa speri candva ca poti sa faci ce-ti place, atunci in materie de garderoba, de ce nu am gandi, ca tot fugind incoace si-ncolo intr-o naveta zilnica, saptamanala, lunara, anuala, continua oricare vor fi fost limitarile profesionale contractuale temporare ori permanente, ca si acoperamintele pot fi si ele purtate de noi, chiar daca mai inainte au fost ale altcuiva? In logica economica, doar un anume tip de psihologie umana, cea usor fixomana, sau cea care e c aracterizata de un grad maximal de mandrie usor cam mult gresit inteleasa si definitorie prin reactia de genul Cum sa port eu hainele altuia, da' ce, eu am bani si-mi permit orice noutate, brand, ca doar de-aia si muncesc si-n plus am si o stare de la antecesorii mei... O atare reactie omite din start urmatoarele caracteristici pe care orice acoperamant il are in viata lui, dupa ce a iesit de la croitor si a ajuns sa fie probat in cabina de proba de la magazin, se trece, se murdareste, se spala, se poarta, se trece.

Logica noutatii nu-si mai gaseste un atat de vehement atasament fata de caracteristica Noului, asa incat pretul ridicat al lucrului nou, plus/minus numele marcii, ca si  aici e o discutie, care produs poarta realmente caracteristica recognoscibila de departe a autenticitatii si care e copie nereusita (a se vedea doar piata produselor contrafacute dinspre China a hainelor si incaltamintei sport Adidas, ajunsa pe etichetele produselor contrafacute Adibas) chiar nu se mai justifica. Si atunci, daca tot nu mai merita o atat de mare bataie de cap pentru atitudinea Eu numai lucruri noi caut sa port, ca asa vreau si pentru ca am cu ce, sau pentru ca pot, produsele SECOND HAND devin o alternativa viabila la un continuum perpetuum mobile al vietii ce pulseaza de mobilitate. In toate ramurile de activitate, repet. Ca si piata auto, unde popti gasi vehicule rulate o anume perioada pe strazile bine asfaltate ale unor tari unde practica rularii noutatii e mai bine inradacinata poate ca la noi in tara, pentru ca in primul rand economia tarii merge altfel, tot asa si piata produselor vestimentare Second hand aduce lucruri bune si in trend, la preturi accesibile, purtate si de nume celebre, daca si asta poate incalzi pe purtatorul nou, ca a fost haina cumparata de el/ea mai intai in garderoba vreunei celebritati, atunci cu atat mai mult te poti simti de doua ori mai norocos. 
O data ca porti si tu emotia starului respectiv pe umeri (daca e haina), sau in picioare (daca e incaltare), a doua pentru ca pretul achizitiei nu a fost  acela cu care in mod curent nu ai cum avea acces nici macar pe usa din spate la oricare licitatie oficiala ale produselor purtate candva de celebritati. Barbati sau femei, haine la mana a doua, piese si accesorii vestimentare atragatoare prin culoare, material, marim, pret si marcile disponibile Evernisaj vi le ofera pe toate, asa incat sa puteti si economisi in porcusorul de acasa ceva finante pentru concediul de la vara, sau cel de schi la munte, dupa plac, pentru vreo lucrare dentara de urgenta, sau bursa fiului/fiicei in primul an de facultate, ehe, ce stie lumea, fiecare avem tot dreptul sa avem planuri, de a carei alegere in privinta modalitatii gasirii solutiei, altii-si pot doar da, cel mult cu presupusul, in mod total enervant, gratuit si ineficient. Asa ca, oameni buni, faceti in viata ce realmente stiti ca va reprezinta, demni cu privirea sus si mereu vazand inainte, adaptati-va functie de situatie si asta pentru ca este viata domniilor voastre si nu aveti cui da socoteala intr-un final de cum una-si-alta in ce va priveste decat propriei constiinte si buzunarului propriu. Ce spun altii, o fac pentru ca ura si invidia-i macina, sau altele, dar nu avem timpul si inteligenta atat de grav afectate incat sa ne coboram la nivelul lor incat sa merite importanta ce vor a zice. Bucurati-va de tot ce e mai bun si mai frumos in viata voastra!

Articolul participa la Spring Superblog 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Cadouri de iarnă pentru cei dragi. Accesibilitate și utilitate cu design atrăgător la preț avantajos pentru portofelul tău.

Când șeful m-a chemat la el în birou să-mi arate noua lovitură în ceea ce privește recrutarea finalizată pentru postul pentru care găsire...