joi, 15 martie 2018

Casa mare facem cu munca sustinuta si materiale #Vindem-ieftin

- Uite, tata, acolea vine casa noua facuta, langa ailalta, vii aici uite-asa frumos sapi putin si torni fundatie ca lumea si acoperi pe urma pe structura bucatariei de vara pe care am facut-o cand erati voi mici si eu in putere si te duci fain-frumos asa cu plafon turnat si urci cu suprafata de 2 camere, plus baie, sau bucatarie si la etaj. Asa acoperi si locul ramas intre casa ridicata de mine cand voi nu erati inca decat sperantele mele neconturate in ce priveste o familie si locul ramas liber dupa ce am facut mai apoi impreuna bucataria de vara.
- Da, pai cu ce-am tot strans de colo, de colo, dobanda bancii, dac-o mai fi nevoie om mai face un mic credit, iese tata, iese,  ceva de-s mandru, ca-mi place cum vezi si tu lucrurile, tot asa ma gandisem si eu. Si acum nici nu mai e atat de greu sa procuri ce-ti trebuie, sa iei masina si sa colinzi depozitele de constructii si magazinele de bricolaj dupa pretul cel mai mic si calitatea cea mai buna, ca nu mai e cum ai prins tu pe vremea ta, sa fie ciment doar de Fieni si Hoghiz pe piata, acum importurile si privatizarile fostelor noastre fabrici au internationalizat tot. Ce vreau sa zic e ca e mai eficient din toate punctele de vedere sa intri pe site-ul casei de comenzi Vindem-ieftin si sa comanzi de la opinca la caciula, sau ca sa fim in acord cu materialele de constructii, tot ce-ti trebuie sa-ti ridici, tencuiesti, repari prin casa acoperisuri, tencuieli decorative, instalatii electrice, termice si sanitare, tamplarie Pvc, tot, absolut tot ce-ti trebuie gasesti la oamenii astia.
Scapi de pierdut timpul cautand oferte mai bune calitate-pret prin depozite si magazine de profil, la rand sa le platesti, sa le cari din magazin in masina, apoi atentie pe drum, hei-ru acasa pana le descarci, asa stii o treaba, pui oamenii astia la lucru, ei fac asta pentru tine, marfa dorita-ti vine acasa, costuri zero pentru transport si descarcare, tu doar te apuci de treaba si ridici casa, simplu, nu?
- Simplu, da, poate asa v-o parea voua, ma tata, ca tehnologia asta nu era in tineretea mea si educatia de acasa nu mi-a inlesnit o prea mare incredere in oameni dincolo de membrii familiei care m-a crescut si care a putut deveni una, dupa ce razboiul si cruda moarte le-a distrus ambilor parinti nadejdea si speranta in normalitate si  firesc, nu stiu cum sa-ti spun, nu mi-o lua in nume de rau, dar conceptul de piata, despre care am citit si eu in magazine istorice de-alea de imi mai aduci tu cand  aveti timp voi de cumparaturi saptamanale sa-mi aduci de la chioscuri c-a fost introdus de un filosof si teoretician englez preocupat de sociologie, economie, politica in egala masura, John Stuart Mills specifica doua treburi mari si late: cerere, oferta, doritor de marfa, de orice tip, producator, vanzator si de aici vad ca lista se cam lungeste. De asta mi-e un pic cam trasa de par asta cu tu comanzi pe internet la niste oameni ceva, o treaba, o anume cantitate de marfa si ei pac-pac imediat, 2 timpi, 3 miscari ti-o dau tie acasa livrata si descarcata, fara ca tu sa mai pierzi timp sa te duci sa cauti sa vezi daca si unde are ce-ti trebuie, cu cat, daca are sa alergi s-o cumperi, sa stai la coada s-o platesti, apoi s-o cari in carca la masina din parcare, apoi pe drum sa fii atent sa nu-ti rupi masina, cand ajungi acasa, sa te schimbia sa faci gimnastica cu sacii si restul de materiale. Uita-te doar la simpla chestie asta cu comparatia, de-ai face tu de la magazine cumparatura, uite cate ai de facut. La tot ce pierzi, timp sa cauti, benzina/motorina sa te duci dupa materiale, sa ti le iei din magazin, sa le achiti, sa le incarci in masina, sa vii cu ele acasa si sa le descarci, ti s-a dus ziua. 
Plus munca efectiva la ce faci cu materialele acasa, ca doar de-aia le-ai luat, sa le folosesti si sa construiesti ceva acasa, ceva mai mult decat ai, o camera, acaret, amenajare, cap-coada, nu-stiu, ceva nou. Asta in caz, ca o ai la dispozitie, sa mergi sa cauti materialele necesare pentru lucrari, ca daca nu ai, rogi pe altcineva sa faca asta, dar orice rugaminte stii si tu, costa. Atunci nu-mi spune mie, tata, ca baietii astia, ce-or fi ei, intermediari, ori altceva in tot lantul asta de verigi, doritor, producator, materiale, depozite, marfa livrata ca fac ei munca pro bono, ca eu unul, n-am cum te crede si cred ca si pe tine o informatie sau alta livrata din te miri ce surse n-ar trebui sa te ia, tata pe nepregatite si sa iei de bun, tot ce vezi, auzi, scrie. Te-ai interesat tu si stii, da, gata, dau eu inapoi, mea culpa, baiatul meu e ala pe care-l stiu eu, pe care mi-am pus mereu baza in orice, altminteri nu pot deduce din calcule de unde-si acopera ei costurile cu munca pe care o fac pentru tine, clientul, o data tu, alte dati oricine.
- Bravo, tata, asa, deductiile astea sunt mai intai de toate baza rationalismului empiric cu care ai crescut si tu si care, in lipsa mea de acasa cu delegatiile, sau  in concediu, de mai scapa cate-o treaba nefacuta in ograda, il rogi tu pe ne-a asta vecinul de gard, Ghita, care imediat intreaba Da, facem imediat, da' ce-mi dai inainte sa m-apuc de treaba si s-o gat, sa vad imi convine sa m-apuc de ea, sau nu? la care tu mereu raspunzi, cum si suna de altfel, comic Ghita, tu fa treaba daca tot te-apuci de ea, stai cu ea-n mana, dar mai intai taie-mi iarba sa n-o mai culce vantul!
- Da-l ma de-aici, ca om bun si muncitor, respectuos cum e-n restul timpului, e prea avar frate, cand ii dai sa faca ceva sa te-ajute, vrea sa ia pielea de pe om mai intai sa fie sigur ca primeste ceva, pai eu nu am vazut asa om, pai eu si tu cand l-am ajutat de si-a schimbat acoperisul i-am cerut noi ceva? Nu, ca suntem oameni si ne ajutam, asa fac oamenii omenosi, nu calici, nu lacomi.
- Tata, de asta data, aici e altceva, conceptul e unul care ajuta omul, cu cat cumperi mai mult, ai si pretul mai bun, primesti discount/reducere, livrarea e direct acasa, nu pierzi nimic, decat le spui ce si cat vrei, ei iti aduc si achiti la livrare. Cat despre cum opereaza baietii astia, poti vedea o seama de alte impresii de la oameni ca si noi care au lucrat la casele lor folosind serviciile Vindem-Ieftin si de care am tinut cont de prima data, pentru ca am aflat de la Jean, colegul de la fabrica, mi-a spus despre ei, am intrat si am verificat tot in ansamblu, apoi cand i-am vazut si opinia lui despre firma in cadrul celorlalte recenzii, asta m-a convins sa apelam si noi la ei.
- Lasa, acum explicatiile, tata, ca materiale ai, pune mana si pe treaba, hai si faceti ceva cat va ajuta timpul si vremea!

Articolul participa la Spring Superblog 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Robinson Crusoe by Daniel Defoe

Robinson Crusoe by Daniel Defoe, the traveling story this time keeps the main theme as the old greek poems did. An american special edi...