marți, 9 octombrie 2018

Striga-ti fericirea pe nume in city break Christian tour

Hai sa va povestesc despre cum e sa fii fericit. Vreti? No, pai treaba voastra, vreti, sau nu, eu tot va spun. Ca nu e nici fala si nici motiv de sfada sa imparti fericirea, eu asa zic. Voi, nimic, nimic, faceti ca la referendum, ala boicot, ala coibot, ala eu stau acasa, ala nu votez, altu' familia trebuie asa si pe dincolo ca altfel ne fura copiii si cine stie ce le mai fac... OI, IOI, ioi, oioi-oioi, oioioioioi, cam asa canta un alt om fericit care a plecat spre ceruri mai curand decat varsta parului alb si a putintelor putine spre deloc. Si da, inaintea lui Michael. Daca nu stiti cine este, eu nici atat nu va spun, doar va sugerez sa va amintiti poate, de unele melodii de referinta prin care standardul sau artistic prin stilul sau muzical abordat a facut din mesajul transmis de vocea sa o izbavire. El a ales raggae.
Fericirea e o stare. Nu un sentiment sau o traire de moment si spre deosebire de acestea doua care pe linie logica s-ar putea asemui pana la identificare sinonimica perfecta, fericirea bate timpul. Da, ati auzit bine. Cand esti fericit faci ca Arhimede si exclami sonor tare Evrika! ori ca americanul modern de ieri si mai azi care cand gandindu-se la ceva anume si aparent, desi-si aminteste despre ce e vorba nu si poate numi, iar cand vorba lui Ionica din Liceenii, Imi vine, ba, asta eeeeeeeeee!!!!!- el spune That's it! Tudor Arghezi la fel spune ...si sa urlu Este! Toate vorbesc despre calitatea eliberarii de o presiune, de un impas, de o neputinta despre care se credea ca ar fi barajul in fata unei reusite de orice fel sau catre orice, varii directionari am aspecta-o in discutia de fata. Nu, nu-s nici Steve Jobs, nici altcineva, sunt doar vocea eului comun uman, facut sa rationeze si nu doar sa viseze ori sa decoreze mansarda atunci cand ploua, ca sa nu bei apa fortat de nu ai umbrela cu tine. 
Revenind la spectrul temei, paradigmei in cazul de fata, ea nu vine, sau survine atunci cand un el, sau ea, nu vreau sa spun musai unul care a ales sa devina una sau reciproc, dar nu se exclude din larga paleta de posibilitati umane acceptate macar de imaginatie si de medicina, daca nu si de mentalitate mai actual-pro-occidentala, intalneste perechea potrivita, desi intr-o si mai larga orientare a discutiei (pe care chiar doresc s-o evit) cam si despre asta e vorba cand poti descrie atunci cand ai atins acea stare, ei bine- cum e acum ca esti fericit vs atunci cand cautai sa atingi, sperand la intalnirea acelei stari, fericirea. 
Abordand astfel tema, n-o sa va zic despre cum Ionica din satul x a devenit brusc fericit cand a ajutat-o pe Lenuta sa-si culeaga para dolofana din varful pomului unde tinea mortis s-ajunga inaintea altei pretendente la fericirea despre care, pentru moment, cel putin, credea ca i se cuvine doar ei. Iar ca tabloul sa va fie mai limpede, sa prindeti tiparul fericirii lui Ionica pe care il trec in discutia mea intre paranteze, caci nu despre tipul acesta de fericire e vorba pe mai departe, Lenuta ar fi  imbracata doar intr-o fusta, ca inca e vara...Ionica e adult, nu are 10-12 ani ca in Fructele maniei de Steinbeck.
Stefy e prietena mea buna pe care am sfatuit-o cu ceva vreme in urma sa-si urmeze feelingul. Iubea Peru, civilizatiile precolumbiene antice, piramidele, Matchu Pichu, limba spaniola si literatura universala si avea in plan sa aplice, odata intrata la Litere prin CLuj-Napoca pentru o bursa de studiu acolo in Lima. Doar ca pe parcursul zilelor ce-i apropiau finalul clasei a zecea de liceu de o vacanta  de vara in care parintii planificasera deja un concediu plin prin Europa, intins mai mult ca un city break oriunde in faimoasa Europa vestica unde obiectivele turistice, artistice si culturale la pas cu noile edificii arhitecturale menite a face din fast si opulenta un renume pentru viitori turisti si investitori, pe durata unei luni si jumatate. Acolo l-a intalnit ea pe actualul ei sot, atunci doar un chipes ghid turistic, frumusel de mama focului, asa dupa cum dupa prima zi la Viena, fata-i vorbea mamei folosind doar adjective pozitive, la care mama prinzandu-se despre cum efectele Sburatorului lui Heliade-Radulescu o prinsesera chiar acum pe fiica ei, spuse doar: Stiu ce-am educat. Il vrei, ia-l! Si l-a luat, Stefy pe Marius, un polonez inalt si blond, ochi verzi tulburatori, bine cladit, uns cu toate alifiile, ar fi spus-o ea, mama. Fiica doar Ioi, ce fain e! si-a zis si nici acum cand au deja gemeni de 2 ani parerea nu i s-a schimbat,  din contra chiar a descoperit ca prin el fericirea si-a gasit loc sa intre dincolo de pragul usii in casa sufletului ei. Iar pentru ca a planificat ulterior logodnei ca proiectul Peru sa devina unul de anvergura maxima, undeva mai tarziu, mi-am zis si mai bine. City break in Peru-Lima, e amintirea irigarii acelui vis si dor de spaniola aparte vorbita de oamenii nu inalti la stat, dar puternici din multe puncte de vedere din zona andina. Descoperise Mi planta de naranja lima, romanul unei deveniri de Jose Mauro de Vasconcelos, despre care-i spuneam la un moment dat, tata, desi autoru-i brazilian si actiunea romanului e fidela aceluiasi spatiu rural al tarii cariocas, titlul romanului se poate citi si asa: Talpa mea batatorita (portocalie) cu referire la greutatile despre care personajul principal al cartii, le traieste si unde saracia si munca vazuta ca zbatere tin loc fruntas. Unde planta lima devine nu tulpina plantei, ci talpa omului andin, sud-american.
A primit bursa de studiu acolo unde si-a dorit din liceu, dar pentru fericire amani si placere si iti devotezi fortele pentru mai tarziu, ca doar nu e vorba despre Hai Catrina si mi-arata cum jucai cand erai fata, mai, mai, ci de o flacara ce-a atins-o si-a ars-o si i-a deviat cursul preconizat al vietii. Dar, cum totul e un cerc, puii-s iesiti din griji, poate avea grija si bunica langa tata de ei, cata vreme ca o femeie puternica ce stie ce-si doreste, Stefy pleaca sa studieze. Nu a nimerit deloc rau, a aflat iubirea, e fericita si cu starea asta interioara pleaca la drum si la studiu. O mica gura de aer, o revitalizare inainte de a-si dedica ceva timp efortul creator in pasiunea cu care se apleca in anii adolescentei elucidarii unor taine ascunse secole de-a randul celor mai intelepti dintre semenii nostri.

Momentan o destindere, o va asista si Marius, dar mai apoi pentru ca el nu studiaza antropologia si nu acolo, se va intoarce la pui. City break Christian tour am comandat pentru dragii mei fini, ce-si fac in avion si in timpul petrecut acolo in Peru curaj pentru timpul pe care-l vor petrece separati de loc, caci in timp sunt mereu conectati. Exista net, exista gand si inima si datorie si iubire. Ma rog, ordinea lor fix tot asta, dar in sens invers luata insiruirea. Iar asta ma face si mai happy. Nasii stiu de ce. Si cum, pentru ca oferte city break apar mereu la Christian tour, un operator turistic dovedit ca stie ce-ti place sa vezi acolo unde calatoresti, indiferent pentru cat timp, cu cine, sau de ce. Astea te preocupa pe tine, daca tu comanzi bilete de avion Christian tour, sau daca tu esti macar beneficiarul, titularul lor. Ai de unde alege!

Articolul participa la proba secunda a Superblog 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Sa fiti cuminti sa vina Mosul, nu Paianjenu', da?

De-ar fi sa am puteri asa peste noapte adunate nu stiu care cum, as indrepta multe lucruri. As citi mintile oamenilor si le-as arata cum pr...