marți, 13 noiembrie 2018

America pe viu, nu doar cu degetu' pe harta

Auzeam tot felul de replici intre parinti si copiii lor, na, acum ajunsi si ei la varsta la care incearca intr-un fel in care fac uz de tot ce se poate si tot ce nu, sa prinda ceva aripi, sa-si caute libertatea, sa-si contureze un spatiu si un loc al lor, autonomie se cheama si in linii mari pregateste individul adult tanar, adolescent sa se maturizeze. Nu e musai, ori 18 ani echivaleaza odata impliniti cu faptul ca posesorul varstei are si cunostintele si formele de expresie diverse si aplicate contextual sa poata razbate in viata. Adica sa se descurce in toiul problemelor existentiale care decurg cateodata mai ceva ca intr-un sirag de pietre rare pe care poetul le revarsa pe mosie, sau alte doamne ale societatilor vremurilor apuse le purtau in semn de distinctie sociala la gatul trecut prin toamnele cele multe ale vietilor lor. Si cum moda e ca progeniturile sa intre in scolaritate devreme si sa iasa tarziu tare, de parca toti ar dori sa aiba doar cariere profesionale ulterioare in profesii, iar nu si meserii, de parca mana murdara de ulei, ori vaselina, ori cu bataturi in crestetul palmelor toporasilor ce trag pe langa ocolul silvic, sau zidarii, sau mecanicii auto sau ce-or fi ei ar avea ceva balega pe pantaloni, sau pe frunte si anatema le-ar afecta traiectul prin viata. Trecatori prin existenta asta materiala suntem cu totii, dar punctul de vedere al tinerelor generatii va fi mereu in dezacord de principiu, macar partial cu generatia parintilor lor. Ca asa a fost mereu si e in legea firii ca viitorul sa imbunatateasca, ori macar sa sustina asta, anume calitatea vietii prin cresterea nivelului de standardizare a traitului, de la sub gheata, la deasupra ei- la mal, pana la un deziderat atins cand mai multe variabile in ecuatia asta, vointa personala si motivatie interioara puternica, dublata si de un cadru social sanatos, nu bogat, sau facil in urcarea ierarhiilor, dar corect, legal, aplicabil.
Razboiul dintre generatii, la nivel strict opinabil, in logica transpunerii viziunilor de viata inseamna si azi ceva similar dintotdeauna intalnit de la Adam si Eva. Noutatea, diversitatea, dorinta de emancipare, de depasire a unor standarde cu care copilul a crescut in sanul familiei unde cadrul parintesc-familial avea sa spunem partea lui de concert orchestrat dupa aceeasi modalitate, fara vreu cusur ori repros adus la varsta la care manzul trebuie sa ia taurul de coarne si sa-si faca propriul destin o trecere a sa prin lume care pentru sine sa insemne realmente ceva. Vor scoli inalte, se descurca singuri sa invete unii si-nainte de liceu mai nou engleza si alte limbi, unii sunt chiar pasionati in aceasta directie si au o viziune chiar spectrala de acopera in zona lor de interes coreeana, japoneza, norvegiana, thailandeza- asta de pe net, canta la chitara melodii celebre tot asa vizionand tot felul de experiente si pasi pe care-i indica altii ca ei care i-au urmat anteriori si in toata aceasta minune de deschidere a complexitatii existentiale inspre o viata virtuala care este  cat se poate de palpabila, vie si pulsand de vitalitate, seva de cunoasere si informare, divertisment si nu se opresc aici. Vor sa Work and Travel, de s-ar putea doar a doua si mai bine. Parte din ei se descurca aplicand din facultate, inghetandu-si ani de studiu pentru a zbura zilnic cu avioanele companiilor straine, in special cele orientale care ofera pentru seriozitatea si nivelul inalt de profesionalism perceput si atins de angajat remuneratii care satisfac orice fel de asteptari pentru tineri.


Daca cei ce-si mai aduc aminte de vremea cand erau tineri, sau isi dau voie din timp in timp pe masura ce copiii le-au crescut sa-si retraiasca primele acorduri ale iubirii care anticipa familia care urma sa devina si sa creasca pana in punctul in care baiatul e plecat in legiune si fata studiaza si munceste in America, sau Franta, Spania, sau oricare din destinatiile posibile ale lumii, pentru generatia parintilor de acum ce-asteapta nepoteii de la copiii lor aflati aproape de coacerea finala- proiectul de viata realizat fiind in faza de aproape de prezentare publicului ar fi potrivita o amintire a Malinei Olinescu si a piesei sale celebre care a facut-o etichetabila in timp si dupa furtunoasa ei disparitie acum ceva ani deja, Mi-e dor de tine. Altii ar zice-o I will always love you, sau I have nothing if I don't have you, ambele ale celebrei Whitney Houston, la fel si ea trecuta in nefiinta despre inceputuri sentimentale, sau Simply the best a Tinei Turner, cand vis, dorinta si realizare pe orice plan mergeau ca unse, gand la gand cu bucurie! Barbatii ar face o trecere in revista a realizarilor legendare ale generatiei de aur a nationalei noastra, clasarea pe locul al cincilea la World cup 1994, golul lui Hagi, acela de desprindere pe tabela de marcaj in meciul impotriva Columbiei, femeile ar retrospecta cu admiratie pentru propriile decizii luate pe vremea cand se mergea vara la mare si iubirile se-mparteau si noaptea sub clar instelat cu tot cu luna si juraminte ce au apus, ori chiar s-au respectat si chiar si acum sunt inca vii.

Cert este ca studentimii de azi, ca sa revenim la viziunile antitetice de opinie in privinta alegerilor de viata intre parinti si copii, primii ajunsi nu sa mai educe, ci sa sfatuiasca si sustina deciziile copiilor ajunsi oameni in toata firea, in pragul desprinderii de spatiul care le-a fost casa-masa-cuib si sacralitatea a tot ce reprezinta acolo s-a construit si pastrat. Iar acum, crescuti vor sa-si ia zborul ca puii de pasare ce nu stiu inca bine nici cum se zboara, nici arta lui, nici orientarea, nici nimic. Nu vor chiar toti sa fie doar ca cineva, iar televiziunile propaga tot felul de exemple a caror larga paleta de autenticitate dovedeste ca stacheta performantei a coborat mult tasul balantei in care cantitatea prevaleaza. Si prinsi inca in sectorul de timp cand mimetismul le poate mult sugestiona si influenta deciziile, poate fi o problema pentru destui tineri care nu au fie un zvac, o pornire spre ceva, fie mentorii necesari la momentul decisiv. Departamentul de stat al SUA a promovat programul prin care a inlesnit tinerilor studenti din intreaga lume care vor si pot sa fie cuprinsi intr-un program de schimb intercultural, sa vina sa studieze la universitatile americane si sa poata avea si job in vacanta de vara. Raluca, fata vecinului Costica a participat la acest program, din Bucuresti prin Erasmus a mers in Boston, a avut part-time job si-n timpul studiului, pentru ca jobul era-n domeniu si firma la care a lucrat recruta studenti ca pe pita calda. Experienta ei a-mpartasit-o cu colegele si colegii pe care i-a strans frumos, la cativa ani de la terminarea liceului, care cum pe unde a putut s-au strans si solidari visului avut de ea, trait si experimentat avantajele Work and Travel de care s-a putut bucura pe taram american. Prietenul ei, a mers si el s-o ajute sa nu-i mai fie tare dor de el si sa-i fie aproape, fata i-a recomandat CND Turism, operatorul turistic care a facut lobby acestui parteneriat intercultural studentesc si nu numai, dovedind inca o data ca diversitate si multiculturalism nu pot decat ajuta coexistentei si schimbului de experienta. Si-a luat concediu de la jobul din tara, cu chiu cu vai, mai sa nu-i semneze sefii, dar cand le-a spus pe sleau, Ba, oameni buni, plec la fata mea, studiaza si munceste-n America, nu mai pot fara ea! si-n plus am luat si biletele vedeti?, aceia n-au mai avut replica si i-au urat ceva, la modul sa nu stea mai mult decat data cand are returul pe bilete, ca si ei au mare nevoie de el inapoi si ca nu e important doar ce vrem noi ca oameni, ci si spiritul datoriei fata de echipa in care suntem prinsi...
See you, le-a zis el si dupa ce-a iubit si el fata lui si a iubit tot ce-au facut ei acolo, s-au luat, el cu inelul pregatit direct la aeroport. Ce face distanta din oameni, faci pe dracu-n patru si-ntelegi ce-nseamna sa-ti fie dor si sa te doara. Sa nu ai, ce esti si ce iubesti si sa vrei sa fii si sa ai. 
Toate astea multumita CND Turism, oferte turistice atragatoare si destinatii americane de luat in seama, incercat, bucurat, logodit, maritat, insurat. Completitudine!

Articolul participa la Superblog 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

exprima-te liber!

Cadouri de iarnă pentru cei dragi. Accesibilitate și utilitate cu design atrăgător la preț avantajos pentru portofelul tău.

Când șeful m-a chemat la el în birou să-mi arate noua lovitură în ceea ce privește recrutarea finalizată pentru postul pentru care găsire...